‘Badr Hari kreeg geen eerlijk proces’

Het recht van kickbokser Badr Hari op een eerlijk proces in zijn mishandelingszaak is ernstig geschaad. Dat zei zijn advocaat Bénédicte Ficq vrijdag in het Amsterdamse gerechtshof. Het politie-onderzoek is volgens haar in de zaak van de mishandeling tijdens Sensation White zeer onzorgvuldig uitgevoerd.

Verloren

Mogelijk ontlastend bewijs is in de skybox van de Amsterdam Arena verloren gegaan. De ruimte is niet verzegeld en getuigen kregen toestemming de skybox te verlaten. Zeker twee van de mogelijk vier mannen die Koen Everink hebben mishandeld zijn volgens Ficq spoorloos. Hoe de enkel van Everink doormidden is geraakt is nooit duidelijk geworden. Ficq stelde dat er in een dergelijk strafproces geen ‘interpretaties, conclusies en gissingen’ kunnen bestaan over het ontstane letsel.

Ficq vindt ook dat het Openbaar Ministerie zich heeft laten meeslepen door de excessieve publiciteit. Ficq:

Deze zaak is ernstig, maar niet uitzonderlijk ernstig. Er is geen gruwelijke moord gepleegd. Maar dat het OM zich heeft laten meeslepen is duidelijk in zichtbare excessen als de ordners vol met tapverslagen.

Voordeel

Achteraf sprak een deel van de taps in het voordeel van Badr Hari. Al tijdens de behandeling in eerste aanleg kwam naar voren dat de opgenomen telefoongesprekken van Koen Everink en anderen doen twijfelen aan de identificatie door Everink van Badr Hari als de man die hem sloeg en trapte. Hoogleraar Peter van Koppen concludeerde dat getuigen in gesprekken met elkaar mogelijk samen “feiten” hebben gecreëerd.

Paniek

Ficq zei dat haar cliënt ‘in paniek’ de verkeerde beslissing nam om naar De Telegraaf te stappen om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij deed dat omdat de zaak voor zijn toenmalige vriendin Estelle Cruyff negatieve gevolgen kon krijgen.

In hoger beroep is donderdag een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen Badr Hari. Het gerechtshof besloot vrijdagmiddag dat Badr Hari niet opnieuw gevangengenomen zal worden. Het Openbaar Ministerie had daarom deze week verzocht. Hari zal dit weekend naar Marokko vertrekken, daar is zaterdag een kickboksgala waar hij zal optreden.

In Badr Hari’s laatste woord zei hij dat hij zichzelf zweepslagen heeft toegebracht:

Ik kan nu zeggen dat ik volwassen ben geworden door zweepslagen van ’t leven. (…)

Over de slachtoffers zei hij:

Kan me het verdriet dat ze is aangedaan voorstellen. Ik betreur dat ik aandeel had in wat ze is overkomen.

De uitspraak is pas in oktober. Zie veel meer over de procesdag bij Saskia Belleman.

Badr Hari: één jaar cel

Badr Hari belooft beterschap

Badr Hari en Ferhat Y. wijzen naar elkaar

Badr Hari wil vrijspraak

Vaderlijke raad voor Badr Hari

De kansen van Badr Hari

Onbekend “slachtoffer” Badr Hari opgespoord

Alle berichten over Badr Hari.