Badr-zaak vertraagd door lek (UPDATE)

De rechtszaak tegen Badr Hari is direct met tumult begonnen. De advocaat van medeverdachte Ferhat Y. legde aan de rechtbank foto's voor van de wc-bril in de betrokken skybox van de Amsterdam ArenA. Volgens hem zijn op foto's die zijn zijn vertoond in de uitzending van KRO Reporter bloedvlekken te zien die niet te zien zijn op foto's die in het dossier van de advocaten zitten.

'Bewust onthouden'

Advocaat Martijn Zuketto wil dat hiernaar nader onderzoek zal worden gedaan. Advocaat Bénédicte Ficq van Badr Hari zei dat de foto met de bloedvlekken door de politie 'bewust is onthouden van rechtbank, verdediging en mogelijk zelfs van het OM. Zuketto zei dat de bloedvlekken de verklaring van zijn cliënt ondersteunen. Hij wil weten wanneer de foto is genomen en door wie. Het Openbaar Ministerie zal nu onderzoek naar de foto's laten doen. 

Ficq deed eerder aangifte naar het uitlekken van het gehele dossier naar de KRO-journalisten. Volgens haar is daardoor zeer privacy-gevoelige informatie over haar cliënt op straat komen te liggen.

Rijksrecherche

De officier van justitie zei dat de Rijksrecherche van het landelijk parket opdracht heeft gekregen onderzoek te doen naar dit lek. Er zijn inmiddels verschillende betrokkenen gehoord. Het Openbaar Ministerie wil pas requireren in de zaak als dit onderzoek voltooid is. Overigens leverde een eerder onderzoek van de Rijksrecherche naar lekken van informatie over de Sensation-zaak naar De Telegraaf niets op. Het bleek dat maar liefst 167 politiemensen toegang hadden tot het dossier. Reporter beschikte ook over dossiers over de ander mishandelingszaken die voorliggen.

Everink getuigt niet

Ficq verzocht de rechtbank ook om slachtoffer Koen Everink, die eerder liet weten niet te willen getuigen op zitting, toch te horen. De rechtbank wees dat verzoek echter af. Donderdagmiddag worden in een politiebureau in aanwezigheid van de advocaten en officier van justitie verbalisanten gehoord die als eerste aanwezig waren in de skybox.

De rechtbank zet dan ondertussen de behandeling voort van de andere zaken waar Badr Hari van wordt verdacht.  

Alle berichten over de zaak.