Baflo: OM in ‘voorlopige’ cassatie

Het Openbaar Ministerie stapt mogelijk naar de Hoge Raad in de zaak-Baflo. In 2011 doodde Alasam S. zijn vriendin en een politieman in de Groningse plaats. Hij kreeg voor het gerechtshof in Leeuwarden zes jaar en tbs voor opgelegd. Het OM, dat 22 jaar had geëist, is het niet eens met die straf en bekijkt het arrest daarom nog eens goed.

Inmiddels is het OM in cassatie gegaan, omdat dat binnen twee weken aangetekend moet worden. Maar de definitieve beslissing is nog niet genomen. ‘We hebben cassatie nu ingesteld, omdat we meer tijd nodig hebben om het arrest goed te bestuderen. Begin volgend jaar beslissen we of cassatie wordt doorgezet’, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

In april 2011 sloeg S. in het Groningse Baflo zijn ex dood met een brandblusser. Vervolgens schoot hij een agent dood en verwondde twee mensen, waaronder een agent, door in het rond te schieten.

Het hof vond dat twee keer doodslag, twee keer poging tot doodslag en een poging tot zware mishandeling werd bewezen. Maar volgens het hof kon S. de dood van zijn vriendin niet worden aangerekend, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij zou in een acute psychotische stoornis hebben verkeerd. Het hof wil daarom dat S. zo snel mogelijk aan zijn tbs-behandeling begint.

Het OM zegt dat het niet in hoger beroep gaat vanwege de vrijspraak op moord. ‘In de bewezen verklaring kunnen we ons vinden’, aldus een woordvoerder. Het OM vindt wel dat de straf te laag is uitgevallen.