‘Bajes gevaarlijk door afsluitbare ruimtes’

Leden van de groepsondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben tegenover De Telegraaf gezegd dat in bijna alle penitentiaire inrichtingen gevaarlijke situaties ontstaan doordat cellen en andere ruimtes van binnenuit af te sluiten of te blokkeren zijn. 

Levensgevaarlijk

Vorige maand in Zoetermeer sloot een gedetineerde een ruimte af en gijzelde daar een andere gevangene, die hij daarna doodstak. Het gevaar voor gijzeling zorgt ook voor angst bij bewaarders, aldus de anonieme DJI’ers tegen de krant. ‘Levensgevaarlijke situaties liggen op de loer’, zo heet het. De oorzaak is dat celdeuren in veel gevangenissen sloten hebben die makkelijk kunnen worden gesaboteerd zodat ze van buiten niet meer te openen zijn.

Minuten

Een van die methodes is om met een een stuk stevig karton of een telefoonkaartje het slot klem te zetten. Als die blokkade solide is dan kan een celdeur alleen worden geopend door de slotplaat te demonteren. Dan moeten alle bouten worden los worden gedraaid. Zo’n operatie duurt al snel een tiental minuten.