Tbs- en bajeszorgen door bezuiniging

Het paniek-verhaal in De Telegraaf vrijdagmorgen over doorstroming van gedetineerden uit de longstay-afdeling van tbs-inrichtingen naar reguliere afdelingen wortelt in de stelselmatige bezuinigingen waar de Dienst Justitële Inrichtingen (DJI) ieder jaar mee te kampen heeft. De geestelijke gezondheidszorg in de gevangenissen staat eveneens onder druk. In de Amsterdamse Bijlmerbajes worden nog, en zijn al, paviljoens gesloten, zo melden verschillende bronnen.

In het Penitentiair Psychiatrisch Centrum van de Penitentiare Inrichting Overamstel is vorige maand nog een paviljoen op stel en sprong gesloten. Het afdelingshoofd kreeg het via een telefoontje te horen. Patiënten werden plotseling, zonder mededeling vooraf, elders ondergebracht. 

DJI worstelt mogelijk al met de komende bezuinigingsronde die staatssecretaris Fred Teeven al heeft aangekondigd. Er moet ongeveer 100 miljoen euro worden bezuinigd op het gevangeniswezen. Volgend jaar zal Teeven bekend maken hoeveel inrichtingen moeten sluiten en hoeveel banen dat zal gaan kosten.

Met name gevangenissen in Noord-Nederland zouden gaan verdwijnen en zeker 700 mensen zouden hun baan kunnen verliezen.