Bajesparadijs op Isla Margarita

Beste plaats om eens lekker lang te tuchten is de San Antonio-gevangenis op Isla Margarita bij Venezuela, zo blijkt uit een (video)reportage van de New York Times. De temperatuur is vanzelfsprekend in orde, er waait altijd een verkoelende zeebries. Gedetineerden dansen in de open lucht met hun vrouwen terwijl de kinderen zich vermaken in het zwembad. Zwaarbewapende langgestraften stappen rond met bikinimeisjes in hun kielzog. Zakendoen vanuit de bajes, ook geen probleem. Overal de geur van marihuana, hier en daar een crackdampje. Eén van de weinige dingen die verboden zijn: ontsnappen.

Van buitenaf lijkt de gevangenis normaal: hoge muren met prikkeldraad, gewapende bewakingsagenten en soldaten in torens en zelfs scherpschutters. 2.000 Venezolanen en buitenlandse veroordeelden zitten hier vast. 

Voor wie rustig binnen wil blijven is alles flex. Een Russische gevangene: ‘Ik vind het heel moelijk om aan buitenstaanders uit te leggen hoe het leven hier is. Het is gewoonweg de meest bizarre plaats waar ik ooit geweest ben.’

Bezoekers worden grondig gefouilleerd bij het betreden van de gevangenis, aldus de New York Times-verslaggever. Maar de situatie binnen deed hem denken aan de Playboy-Mansion van Hugh Hefner:

‘Gevangenen en hun bezoek in bikini’s verkneukelen zich in gokken in de arena voor hanengevechten, een lucratief handeltje. In sommige cellen is er airco en satelliet-tv en mogen de gevangenen uitgebreid stoeien met hun vrouwen. Hun kinderen zwemmen vrolijk rond in één van de vier zwembaden die San Antonio rijk is. Ook interactie met de 130 vrouwelijke gevangenen is vrij.’

Dat is wat anders dan in het overbevolkte gevangeniscomplex Rodeo op het vasteland van Venezuela waar al een weeklang een opstand woekert en meer dan 25 doden vielen.

Hier verzorgen drugsbaronnen vanuit de cel met Blackberries en laptops hun handeltje. Plannen transportjes, ontvoeringen en moorden.

Binnen geldt wel het recht van de sterkste dat wordt bepaald door geld en hardware, een Britse gedetineerde spreekt van: Kalasjnikovs, M-16’s, Magnums, Colts, Uzi’s.

De allersterkste is Conejo (konijn), gedetineerd en de Baas. Hij heerst als een verlicht despoot heerst over de gevangenis. Hij zegt zelf: we hebben deze gevangenis ‘gehumaniseerd’.

{youtube}e8vThRlKAbI{/youtube}

En hier de situatie in de Rodeo gevangenis:

{youtube}64ol-Ixg5TY{/youtube}

Zie New York Times.