Balkan-gangster Vladimir Roganovic in Wenen geliquideerd

In het centrum van Wenen is vrijdagmiddag bij een schietpartij de beruchte Montenegrijnse crimineel Vladimir Roganovic (31) geliquideerd. Een 23-jarige man in zijn gezelschap raakte zwaargewond. Volgens de politie gaat het om een afrekening binnen de Balkan-maffia.

Paniek op straat

De schietpartij vond vrijdag om 13.30 lokale tijd plaats in het historische centrum van Wenen en veroorzaakte paniek op straat, in het gedeelte dat populair is bij toeristen. Volgens een verklaring van de politie houdt de schietpartij “vermoedelijk verband met de georganiseerde misdaad in de westerse Balkan-regionen”.

Bittere Balkan-vete

De twee slachtoffers van 31 en 23 kwamen met nog een man (29) na de lunch uit een restaurant toen ze werden beschoten door de schutter. Het dodelijke slachtoffer is de Montenegrijnse crimineel Vladimir Roganovic, een vooraanstaand lid van de Kavački klan in Montenegro. Zij vechten binnen de zogenaamde Kotor-maffia een bloedige strijd uit met aartsrivaal Škaljarski klan. De twee drugsbendes in de Montenegrijnse stad Kotor zijn sinds 2014 betrokken bij een bittere vete die aan ongeveer dertig mensen het leven heeft gekost in Servië en Montenegro.

Bomaanslagen

Lokale media schrijven dat Roganovic deze maand op vrije voeten kwam nadat hij vastzat voor bomaanslagen op de woningen van twee gevangenismedewerkers. Andere media melden dat hij vorig jaar veroordeeld werd tot acht maanden cel in Belgrado voor het vervalsen van documenten. In Montenegro werd hij gezocht voor een valse bommelding in een nachtclub. Roganovic zou in Montenegro ook zijn veroordeeld voor illegaal vuurwapenbezit.

Broer Dusko

Zijn broer Dusko Roganovic verloor vorig jaar zijn beide benen toen een bom onder zijn auto ontplofte. De Roganovic-broers kwamen negen jaar geleden in het nieuws omdat ze samen met Drazen Cadjenovic beschuldigd werden van de moord op Marko Vesnic in 2009. Vesnic was de toenmalige leider van “Delije”, de harde kern van de Servische voetbalclub Rode Ster Belgrado. Dusko werd veroordeeld tot acht jaar cel omdat hij de dodelijke schoten had gelost.

Schutter voortvluchtig

De schutter in Wenen is te voet ontsnapt en is nog voortvluchtig. De politie – die een klopjacht is gestart – omschrijft hem als ongeveer 30 jaar oud, 1.85 meter lang en hij droeg een donkere jas met capuchon en een stoppelbaard. De 29-jarige man die bij de twee slachtoffers was bleef ongedeerd en is ondervraagd als getuige. Op de Servische site Kurir.rs staan foto’s van de neergeschoten slachtoffers.