Bananen coke-bende voor de rechter

In Duitsland begint het proces tegen 8 mannen die worden verdacht van het importeren van ruim 2000 kilo coke. Er is ook een lijntje met Nederland.

De 8 leden van de cocaïne-bende werden in april vorig jaar aangehouden, nadat er een half jaar eerder pakketten coke werden aangetroffen in dozen met bananen die in supermarkten in Beieren stonden (foto boven). In verschillende winkels werd totaal 180 kilo cocaïne gevonden.

Rijpingshallen

Onderzoek van de Duitse politie, waaraan zo’n 500 agenten deelnamen, leidde naar loodsen waar bananen en ander fruit uit Ecuador werden opgeslagen om te rijpen. Via observaties bleek dat er verschillende keren door leden van de bende werd ingebroken in de rijpingshallen om zo de cocaïne uit de dozen te kunnen halen. De loodsen stonden in verschillende Duitse deelstaten, zoals Beieren, Hessen, Nordrhein-Westfalen en Sauerland. Volgens de Duitse politie droegen de inbrekers vuurwapens bij zich. (Tekst loopt door onder de foto.)

Telecomgegevens

Via beelden van beveiligingscamera’s, afluisteroperaties en telecomgegevens kwamen de 8 verdachten in beeld van de opsporingsautoriteiten. Volgens de Duitse justitie gaat het om de leiding en het middenkader van de bende. Als hoofdverdachten worden de 25-jarige Klajdi D. en de 40-jarige Alberto K. beschouwd. Een andere verdachte is de 21-jarige Dario L., die zich bezighield met het vervoeren van de drugs in Duitsland. Er vonden doorzoekingen en arrestaties plaats in onder andere Hamburg en Hannover.

Nederland

De Duitse autoriteiten hebben te kennen gegeven dat de bende ook contacten had met Nederlanders, Albanezen en Zuid-Amerikanen. De identiteit van die betrokkenen is echter niet bekend. In december vorig jaar werden al 4 andere criminelen tot gevangenisstraffen veroordeeld, omdat zij op de rijksweg richting Nederland werden betrapt met 180 kilo coke in hun auto.

Grote vangst

Voor de Duitsers is de lading van totaal 2000 kilo erg groot. In Nederland en Antwerpen worden regelmatig grotere ladingen gepakt. In januari werden door de rechtbank in Amsterdam bijvoorbeeld 5 verdachten veroordeeld tot verschillende celstraffen voor hun betrokkenheid bij de smokkel van 5000 kilo coke.