‘Banden tussen Rico de Chileen en Kinahans’

In het onderzoek naar Rico V., alias de Chileen, zou de naam zijn opgedoken van Daniel Kinahan, de zoon van Christy Kinahan, oprichter van het gelijknamige Ierse misdaadkartel. De Kinahans komen voor in talloze emails, getapte telefoongesprekken en OVC-gesprekken die zijn vastgelegd in het onderzoek naar Rico V. 

Dat schrijft de Engelse krant The Times.

De politie heeft onder andere tijdens een internationale vlucht gesprekken opgenomen.

PGP

De krant schrijft dat onder andere communicatie via pgp-toestellen is gekraakt waardoor de politie toegang heeft gekregen tot talloze berichten waarvan de gebruikers dachten dat ze veilig waren en nooit gelezen zouden kunnen worden.

Bokspromotor

Daniel Kinahan, die zichzelf omschrijft als zakenman en bokspromotor, verblijft tegenwoordig in Dubai, maar zou overwegen te verhuizen naar Zuid-Afrika of Qatar, waar het kartel grote investeringen zou hebben gedaan. Volgens de Ierse politie zou Daniel Kinahan tegenwoordig verantwoordelijk zijn voor de grootschalige drugstransporten. De Kinahans voeren een bloedige vete uit met een andere Ierse bende: de Hutch-clan. Over en weer zijn totaal al 14 slachtoffers gevallen.

Santiago

Rico V. werd vorig jaar oktober aangehouden in een parkeergarage van het Hyatt-hotel in Santiago, de hoofdstad van Chili. De 44-jarige V. wordt verdacht van grootschalige cocaïnehandel, wapenbezit, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Nederland heeft verzocht om zijn uitlevering.