Bandidos-zaak pas in 2018 behandeld

Het schiet niet erg op met de strafrechtelijke vervolging van de Bandidos in Maastricht. De voorlopige hechtenis van de verdachten is opgeheven en de rechtbank besloot donderdagmorgen dat ook alle beperkingen van de 15 verdachten eraf gaan.

Door @Wim van de Pol

Als het landelijk parket de civiele rechter wil overtuigen van de noodzaak om de gehele club te verbieden dan moet er wellicht nog uit een ander vaatje worden getapt. De strafzaak tegen de Bandidos is er kennelijk niet één die tot een gemakkelijke dagvaarding voor de rechtbank leidt.

De Bandido-verdachten waren al op vrije voeten, maar omdat met de opheffing van de voorlopige hechtenis nu ook geen schorsingsvoorwaarden meer gelden, mogen de verdachten ook weer contact met elkaar hebben.

Extra zitting

Donderdag was er een extra zitting plaats in de zaak. De rechtbank had hierom gevraagd omdat zij door het Openbaar Ministerie geïnformeerd wilde worden over de stand van het onderzoek en wenste te bespreken hoe en wanneer het proces verder zal gaan. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat het dossier bijna klaar is. Tegelijk werd duidelijk dat pas tegen maart 2017 de definitieve verdenkingen bekendgemaakt zullen worden.

De advocaten hadden namens de verdachten verzocht alle voorwaarden op te heffen of te versoepelen. De rechtbank is hieraan volledig tegemoet gekomen omdat ze vindt dat het nog lang zal duren voordat inhoudelijke behandeling van de zaak zal beginnen als de voorlopige hechtenis is opgeheven.

Juni

Pas in juni komt er een regiezitting. De vertraging komt volgens de rechtbank ook door de omvang van het dossier. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de zaak op zijn vroegst in het voorjaar van 2018 zal kunnen plaatsvinden.

De feiten die ten laste gelegd zijn zijn ernstig genoeg: geweldplegingen, afpersingen en ook wapenhandel. Maar een bijzonder prangende en heldere zaak is het niet. Dat de definitieve verdenking pas in het voorjaar bekend zal zijn is niet bepaald een helder signaal.

Zie ook:

‘Foto lag in cel van Anthony P.’

Politie zoekt toegetakelde man Bandidos-onderzoek

Betalen aan zware jongens met een hesje