Bandidos zoekt aanhang onder hooligans

Afgelopen week dook plotseling een foto op, waarop leden van de Bandidos geposeerd staan met de sportdirecteur van de voetbalclub MSV Duisburg, Ivica Grlic (foto, in wit shirt). Hoewel de foto al drie jaar oud is, maakt de politie zich zorgen over de afbeelding: de motorclubs in de Duitse stad proberen al enige tijd aanhang te verzamelen onder voetbalhooligans en de Bandidos zou met de foto duidelijk willen maken dat Grlic een van hen is.

Grlic was toen de foto werd genomen nog speler van MSV Duisburg. Hij zegt nu dat hij nooit meer zou poseren voor een motorclub en dat hij geen banden heeft met de Bandidos. Hij en de voetbalclub overwegen om een advocaat in te schakelen om de foto van de website van de Bandidos te laten halen.

Hooligans

De politie denkt dat de Bandidos met de foto probeert sympathie op te wekken onder de hooligans van MSV Duisburg. ‘Motorclubs zijn op zoek naar bekendheden waarmee ze op de foto gaan. Dat wordt als propaganda gebruikt’, aldus een woordvoerder van de politie in Duitse kranten. ‘We hebben gemerkt dat sommige leden erg actief zijn in de hooliganscene.’

Prominente Bandidos zouden lid zijn van de supportersvereniging “Forever Duisburg” en daar ook invloedrijke posities bekleden. Volgens de politie is de hierarchie van de supportersclub vergelijkbaar met die van een motorclub. De groep zou bekend staan als een van de gewelddadigste supportersverenigingen van Duitsland.

‘Geen Bandidos lid’

In een reactie in Duitse media zegt de supportersvereniging dat ze welliswaar hooligans zijn, maar dat er geen Bandidos lid zijn van de vereniging. ‘Er zijn wel motorclubleden die meerdere keren hebben gevraagd of ze lid mogen worden, maar dat willen wij niet. Voor ons is alleen MSV belangrijk.’

De afgelopen maanden is de spanning in Duisburg hoog opgelopen. De Bandidos en Hells Angels hebben een jarenlang conflict in de stad over de macht over de rosse buurt. Sinds een aantal jaar zijn er vergeldingsacties over en weer, directe aanleiding is de moord op een prominente Bandido van een aantal jaar geleden. Ook Satudarah lijkt zich actief met het conflict te bemoeien, wat de spanningen nog verder doet oplopen.

Lees ook:

Duitse Hells Angels: kalm en laconiek

Bandido vast voor beschieten Hells Angel

‘Schoten bij Satudarah-clubhuis Duisburg’

Opnieuw schoten in Duisburg

Satudarah lont in het Duitse kruitvat