Bank beroofd van 60 miljoen dollar

Een bank in Taiwan is vorige week via een hack beroofd van 60 miljoen dollar, dat heeft een Taiwanees persbureau bekend gemaakt. De geldstromen leidden naar onder andere de Verenigde Staten, Cambodia en Sri Lanka. In dat laatste land zijn twee verdachten aangehouden. Het grootste deel van het geld is inmiddels getraceerd. 

De Far Eastern International Bank raakte 60 miljoen dollar kwijt nadat de bank gehackt was via malware, die er voor zorgde dat er via het internationale SWIFT-systeem geld werd overgemaakt naar verschillende buitenlandse rekeningen. Meer dan 11.000 financiële instellingen verspreid over meer dan 200 landen, maken gebruik van dat SWIFT-systeem. Een woordvoerder van SWIFT, gevestigd in Brussel, heeft aan beveiligingsexperts laten weten dat er geen aanwijzingen zijn dat haar interbancaire software lekken zou vertonen. SWIFT wilde niet ingaan op de vraag of dan de lokale software van Far Eastern International bank toegankelijk zou zijn voor hackers.

Van de 60 miljoen dollar is 500.000 dollar nog niet teruggevonden.

Bangladesh

Vorig jaar februari werd de centrale bank van Bangladesh beroofd van het duizelingwekkende bedrag van 951 miljoen dollar. Daarvan is 81 miljoen nooit meer teruggevonden. Ook die bankroof ging via malware die was gericht op de SWIFT-software. Volgens justitie in de VS zaten Noord-Koreaanse hackers achter de Bangladesh bankroof. Daarna zouden ook nog veel aanvallen zijn gepleegd op andere banken. Die hadden geen succes, tot de hack van vorige week in Taiwan.

Lees ook: Cybercriminelen slaan weer toe