Britse zakenbank geeft witwassen toe

De Brits zakenbank HSBC heeft in een witwaszaak geschikt met de Amerikaanse autoriteiten en moeten een 1,9 miljard euro boete betalen. Daarvan is 1,25 miljard een deel van het geld dat is witgewassen, de overige 655 miljoen is boete. Uit onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten zou blijken dat de bank voor miljarden dollars voor Mexicaanse drugskartels witwaste. De zaak is opvallend omdat banken doorgaans vrijuit gaan bij witwaspraktijken.

HSBC schikte eerder al eens voor zevenhonderd miljoen euro. Omdat de bank zich niet hield aan een verbod op transacties via onder meer Iran en Cuba, kon het drugsgeld het Amerikaanse systeem bereiken. Ook gaf de bank Mexico de laagste risicorating, waardoor Mexicaanse klanten niet uitgebreid werden gescreend.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten kon verdacht geld uit de Kaaimaneilanden, bekend als een van de grootste belastingparadijzen van de wereld, zonder worden overgemaakt via HSBC.

Naast witwassen zou er via de bank ook geld zijn overgemaakt naar organisaties in Saoudi-Arabië die zich bezig zouden houden met terrorisme. De Amerikaanse autoriteiten waarschuwden de bank meerdere keren, maar de bank had het toen nog over ‘een meningsverschil’ tussen de bank en de Amerikanen.

Lees ook:

Britse bank waste mogelijk drugsgeld wit