Bank wil af van creditcard betalen op de Wallen

Een creditcard-maatschappij wil de relatie met sekswerkers op de Amsterdamse Wallen beëindigen, aldus De Telegraaf. Als dat gebeurt dan worden kwetsbare sekswerkers meer in het nauw gebracht. Door inzichtelijke financiën blijven criminele uitbuiters namelijk op afstand.

Terug in de criminaliteit

Een kenner van het prostitutiebedrijf zegt in De Telegraaf dat ‘de seksindustrie hiermee weer terug de criminaliteit in wordt geduwd.’

Er wordt de laatste jaren steeds meer met creditcards of pin betaald in de seksbranche. EMS, waarin ABN-AMRO deelneemt samen met een Amerikaans bedrijf, is het enige creditcardbedrijf dat dit doet.

Triodos

Electronisch betalen is veel veiliger omdat risico op overvallen lager is. Bovendien is uitbuiting en mensenhandel beter te bewijzen als er transparante geldstromen zijn.

Proud, de vereniging van sekswerkers, zegt dat zowel ING Bank als Triodos Bank geen relatie willen aanknopen met sekswerkers. Triodos erkent dat desgevraagd omdat de seksindustrie een sector is waar mensenhandel in voorkomt. ING ontkent dat ze geen relatie met de seksbranche wil.

Binnen de Amsterdamse gemeenteraad is een meerderheid voor elektronisch betalen op de Wallen.