Banken en justitie samen tegen fraude

Politie, justitie en de vier grote banken van Nederland, ING, ABN Amro, Rabobank en SNS, gaan samenwerken om internetfraude tegen te gaan. De politie gaat onder meer bankrekeningnummers van criminelen sneller aan de banken doorgeven, zodat criminele geldstromen geblokkeerd kunnen worden.

Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. Aanleiding voor de samenwerking zijn criminelen die handig gebruik maken van privacyregels van de bank. Daardoor blijft de identiteit van de crimineel geheim en kunnen slachtoffers hun geld niet terugkrijgen.

Onderzoek van het consumentenprogramma Kassa, dat zaterdagavond aandacht aan het onderwerp besteedt, toonde aan dat sommige frauduleuze bankrekeningen negen maanden na de eerste klachten nog actief waren. Betere samenwerking tussen justitie en de banken moet dat in de toekomst voorkomen.

Banken kunnen beter gebruik maken van informatie van de politie, en kunnen op basis van deze informatie bijvoorbeeld bankrekeningen blokkeren.

Harry Jongkind, projectleider van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie, zegt dat de samenwerking met ING al draait en dat die binnenkort wordt uitgebreid naar andere banken.