Bankier gaf zichzelf krediet om te gokken: 850.000 euro

Een voormalig medewerker van een bank heeft bij zijn werkgever 850.000 euro verduisterd om online te kunnen gokken. Dat blijkt uit een procedure en vonnis van de Tuchtcommissie Banken. Hij is inmiddels ontslagen en hij mag 30 maanden niet meer aan de slag bij een bank.

Gokverslaafd

De man was volgens de tuchtcommissie zwaar gokverslaafd. Hij meldde zich uiteindelijk zelf bij de politie. Van een strafrechtelijke vervolging is het niet gekomen.

Tussen januari 2017 tot en met juni 2018 opende hij acht bankrekeningen op zijn eigen naam. Vervolgens vroeg hij 68 creditcards aan. Nadat hij daar de beschikking over kreeg had hij de bevoegdheid om de opnamelimieten maximaal te maken. Daarvoor vereiste overeenkomsten haalde hij handmatig uit het systeem, zodat collega’s deze niet te lezen kregen. Op grond van de interne regels van de bank mocht hij als bankmedewerker niet zijn eigen belangen behartigen, en dus ook geen eigen bankrekeningen openen of zichzelf creditcards verschaffen.

Voedingscontroles

Vervolgens pompte hij geld rond over de verschillende rekeningen. Daardoor ontweek hij de zogeheten “voedingscontroles”. Dat zijn de controles waarmee banken toetsen of een gebruiker wel de minimaal vereiste geldelijke voeding van de bankrekening heeft voor de limieten.

Alle geld dat hij opnam ging naar het online gokken. Op 1 juli van dit jaar heeft hij zijn handelen opgebiecht bij zijn leidinggevende. Ook gaf hij zichzelf aan bij de politie. Een paar dagen kreeg hij ontslag. Met de bank is een betalingsregeling getroffen. De man heeft ter zitting van de tuchtcommissie geen enkele moeite gedaan om zijn handelen te vergoelijken, aldus de commissie.