Bart van U. niet helemaal ontoerekeningsvatbaar

Deskundigen achtten Bart van U. niet helemaal ontoerekeningsvatbaar omdat hij zo nu en dan wel keuzes lijkt te hebben gehad. Volgens de psychiater en de psycholoog is het gevaar op herhaling groot als de man die oud-minister Borst doodde niet wordt behandeld.

Keuzes

Ze adviseren tbs en dwangverpleging. De deskundigen zijn ook van mening dat een hoog veiligheidsniveau bij een behandeling noodzakelijk is.

Een en ander bleek tijdens de inhoudelijke behandeling voor de rechtbank in Rotterdam van de strafzaak tegen Bart van U.. Hij is verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en van zijn eigen zus Loïs. Van U. legde uit hoe hij op 7-jarige leeftijd opdracht kreeg van God om de ‘verantwoordelijke voor de euthanasiewet’ te doden.

Adressen

Van U. komt verward over maar vertelt kalm wat er in hem speelde tijdens de moord op de oud-minister. Voordat hij op de fatale dag naar Bilthoven reisde wist hij nog niet dat hij haar zou gaan ombrengen, zei hij. Daarvoor was hij enkele keren langs geweest om aan haar adressen van politici te vragen.

Garage

Van U. gaf wel toe dat zijn geloof hem niet toestaat om te doden en daarmee in een dilemma te hebben gezeten. Hij wilde ‘er onderuit komen’ en hoopte dat God het zelf wel zou regelen. Pas toen hij met Borst in haar garage was werd hem duidelijk dat hij verantwoordelijk was en dood moest. Ze had niet open gedaan en hij was achterom gelopen en ook op het dak van haar garage geklommen om zich te ‘oriënteren’.

Hij stak haar veertig maal met een mes. Het mes heeft hij weggegooid maar hij wil niet zeggen waar. ‘Anders gaat iedereen zoeken’.

Straf

Van U. zei dat hij Borst een video over de Tweede Wereldoorlog heeft gegeven: ‘Om haar te laten zien: Dat nooit weer.’

Van U. zei: ‘Ik wil geen moordenaar zijn, ik wil niemand ombrengen. Als ik ergens tegen ben dan is het dat wel.’

Op de vraag of hij straf verdient voor het doden in opdracht van God: ‘Normaal gesproken wel.’

Zie meer op Twitter.

Eerdere berichten over de zaak.