Bas R. vrijgesproken van kindermisbruik

Bas R., die in Nederland ook wel bekend is als ‘de pedofiele zeilinstructeur’, is in Cambodja vrijgesproken van het misbruiken van vijf kinderen. De 39-jarige Nederlander kreeg landelijke bekendheid door het programma Peter R. de Vries. Hij runde in Nederland een zeilschool voor kinderen terwijl hij was veroordeeld voor het misbruiken van een 12-jarige jongen.

(Foto: Peterrdevries.nl – Bas R. in Cambodja met een kind op schoot)

Hulporganisatie Terre des Hommes meldt donderdag op haar website dat vier van de vijf slachtoffers in Cambodja hun verklaring hebben ingetrokken. De getuigenis van een vijfde slachtoffer – een 7-jarig meisje – kwam volgens de rechter niet overeen met eerdere verklaringen. 

Bas R. kreeg in Nederland landelijke bekendheid door het misdaadprogramma Peter R. de Vries. R. had een zeilschool voor kinderen terwijl hij eerder was veroordeeld voor het misbruiken van een 12-jarige jongen. In een verborgen camera actie was te zien hoe Bas R. de ouders van de zeilschoolkinderen vertelde over zijn veroordeling. Volgens R. was het allemaal maar onschuldig.

Na de aandacht in het misdaadprogramma bleef het even stil rondom Bas R. Hij was inmiddels – in 2009 – vertrokken naar Cambodja, maar daar werd hij in de gaten gehouden door de politie, de hulporganisatie Terre des Hommes en door Peter de Vries. In een nieuwe uitzending van het misdaadprogramma werd duidelijk dat Bas R. in Cambodja een opvanghuis had voor weeskinderen. Uiteindelijk werd R. ook daar gearresteerd op verdenking van misbruik van vijf weeskinderen. Na zijn aanhouding is R. eind 2011 op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Nu is hij vrijgesproken door de rechter omdat de verklaringen van de slachtoffers zijn ingetrokken. 

Terre des Hommes schrijft het volgende op de website: ‘Extra wrang in deze zaak is dat de Cambodjaanse rechter openlijk aangaf dat hij R. niet op borgtocht had vrijgelaten als hij had beschikt over het politiedossier en het vonnis van de eerdere veroordeling van R. in Nederland.’ Door de vrijspraak mag Bas R. in Cambodja blijven wonen.