Voorlopige hechtenis “Bato” opgeheven

Het Haagse gerechtshof heeft de voorlopige hechtenis van Milos P. (54) opgeheven. Dat heeft zijn advocaat Inez Weski (foto) aan Crimesite bevestigd P. (alias Bato) staat in hoger beroep terecht voor de moord op Srdjan “Sergio” Miranovic en hoorde eerder 15 jaar cel eisen. De 41-jarige Miranovic werd in januari 2006 in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, doodgeschoten terwijl hij met zijn 11-jarige zoontje aan het bellen was. De rechtbank legde P. 15 jaar cel op. Op 10 juli wijst het hof arrest in de zaak.

P. werd samen met Maruf M. (alias Paja) en Willem Holleeder verdacht van uitlokking van de moord op Miranovic, tegen hen kwam het niet tot een strafzaak. Ook Luka Bojovic was verdachte in die zaak, hij werd eerder dit jaar in Spanje aangehouden.

De opheffing van de hechtenis geeft aan dat het gerechtshof kennelijk wat zwakte in de bewijsvoering ziet. Mogelijk heeft dat te maken met de belangrijkste getuige in de zaak: Zoran Djordjevic, een beschermde getuige. Hij verklaart belastend over P. in de zaak Miranovic, maar ook over Sreten Jocic, die op dit moment voor moord terechtstaat in Belgrado. 

Advocaat Inez Weski heeft steeds betoogd dat deze Djordjevic – een oud politieagent – een volstrekt onbetrouwbare getuige is. Djordjevic heeft voor de Servische autoriteiten undercoverwerk gedaan, wat is niet duidelijk. De gang van zaken rond Djordjevic is schimmig. Hij zou zichzelf in juni 2006 hebben gemeld op de Nederlandse ambassade bij de toenmalige liaison-officier van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), zonder de Servische autoriteiten daarvan op de hoogte te stellen. Daarop is toenmalig officier van justitie bij het landelijk parket, Fred Teeven, nu staatssecretaris van Justitie, naar Belgrado gereisd. 

Vervolgens heeft Djordjevic in Nederland onderdak gekregen en is in een getuigenbeschermingsprogramma getreden.

Er zijn aanwijzingen dat de getuige ook in andere landen heeft getuigd en dat hij zelf betrokken was bij zware delicten. Sreten Jocic heeft als getuige verklaard dat hij betrokken was bij overvallen en geweldsdelicten. Hij verklaarde ook dat Djordjevic tijdens de Bosnische oorlog oorlogsmisdaden heeft begaan.

Er zijn delen in de verklaring van Djordjevic weggelaten, om onbekende reden. Teeven verklaarde als getuige niet meer te weten waarom bepaalde delen zijn zwartgemaakt en wat daarvan de reden was.

P. is niet op vrije voeten. Hij was enige jaren geleden vanuit een lopende straf in voorlopige hechtenis gegaan. Hij moet nu nog enige maanden van die oude straf uitzitten.

Hoger beroep Jocic in oude moordzaak 

Teeven getuigt in Joegomoordzaak