Beatriz Henao: amfetamine of niet?

Er was verwarring bij de lezers van Crimesite over de benaming “Amfetamine-Koningin” in het bericht over Beatriz Henao. De vraag rijst: waarom amfetamine naar Nederland vervoeren terwijl dat ook hier wordt gemaakt. Een andere vraag is of het niet om metamfetamine of crystal meth gaat. Het gaat zeker niet om metamfetamine, dat in de VS veel wordt verkocht. Meth heeft als belangrijkste grondstof het goedkope efedrine en dat komt doorgaans uit China en gaat via Mexico naar de VS. Meth wordt door de relatief goedkope grondstof in de VS zelf geproduceerd. Het gaat bij Henao om MDMA(xtc)-importen in de VS. 

Dat staat ook te lezen in de uitspraak in hoger beroep tegen Henao en onder meer de Nederlander Victor de B.. Met dank aan een oplettende lezer die ons de link stuurde.

De productie van xtc en amfetamine is sterk afhankelijk van grondstoffen PMK en BMK. Die komen ook vaak uit China maar zijn duur en de handel staat onder druk van controle door overheden en opsporing. Het is daarom wel logisch dat de groep rond Henao de kostbare BMK en PMK in Colombia liet verwerken in laboratoria op afgelegen plaatsen, bijvoorbeeld in de jungle van westelijk Colombia, en vervolgens de xtc verscheepte.

De veroordeling in hoger beroep van Henao in 2004 komt voort uit de inzet van een informant van het Bundeskriminalamt (BKA) onder meer in Nederland, In April 2001, die 47.000 pillen en later nog meer pillen naar New York liet verschepen.

De operatie van Henao werd mede geleid vanuit Amsterdam.

Lees ook:

Beatriz Henao uitgeleverd aan VS