Batterij enkelband Benno L. was leeg

Benno L. is twee uur van de radar geweest omdat de batterij van zijn enkelband leeg was. L. had de batterij op moeten laden, maar heeft dat te laat gedaan. Daarom is hij donderdag weer opgepakt, heeft justitie vrijdag gezegd.

De rechter-commissaris heeft toen bepaald dat L. in de gevangenis moet blijven tot de rechter heeft geoordeeld over zijn voorwaardelijke vrijlating.

L. werd in mei 2011 in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel voor seksueel misbruik van een groot aantal kinderen tijdens hun zwemles. Na het uitzitten van tweederde van zijn gevangenisstraf is hij voorwaardelijk in vrijheid gesteld.

'Maar 35 minuten'

Donderdag werd L. opnieuw aangehouden omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben gehouden. Een daarvan was dat hij niet te traceren was door justitie. Nu blijkt dat de batterij van zijn enkelband leeg was, waardoor hij voor twee uur van de radar van het OM was.

Volgens L.'s advocaat Pieter van der Kruijs is zijn cliënt maar 35 minuten niet in beeld geweest. Hij heeft de enkelband niet opgeladen omdat hij niet een café in wil om de batterij op te laden.

'Terug naar cel'

L. zou niet op plaatsen zijn geweest waar hij niet mocht komen, stelt zijn advocaat. L. mag in een tiental gemeenten, waaronder Den Bosch, Vught en Tilburg, niet komen omdat zijn slachtoffers daar wonen.

Binnen dertig dagen wordt besloten over de voorwaardelijke vrijlating van L. Het OM gaat de rechter vragen om L. opnieuw in de cel te zetten. Voor hoe lang het OM de zwemleraar weer in de cel wil, is onduidelijk.