Baybasin te lang in isoleercel gezet

Hüseyin Baybasin heeft te lang in een Nederlandse isoleercel gezeten. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald. Baybasin werd in afzondering geplaatst nadat er in juli een vliegtuigje over de gevangenis vloog met daarachter een banner met de tekst ‘Free Baybasin Now’.

De gevangenisdirectie vreesde dat het overvliegende vliegtuigje met een ontsnappingspoging te maken zou hebben, en plaatste Baybasin daarom in een isoleercel. De Koerd, die een levenslange gevangenisstraf uitzit, stapte daarop naar de RSJ.

Die bepaalde dat Baybasin te lang in de isoleercel is gezet. Hij krijgt daarom een financiële vergoeding.

Baybasin werd in 2002 veroordeeld vanwege een moord in Turkije en drugshandel. Hij zegt dat het bewijsmateriaal is gefabriceerd door de Turkse overheid. Baybasin diende een herzieningsverzoek in, maar in juli adviseerde de advocaat-generaal dat af te wijzen. In de regel neemt de Hoge Raad dat advies over.

Vorige maand verscheen er een boek over de zaak Baybasin van Crimesite-hoofdredacteur Wim van de Pol en oud-politieman Klaas Langendoen: (On)terecht levenslang – Alles over de zaak Huseyin Baybasin.

Lees ook:

Hoe Hüseyin Baybasin ‘verwijderd’ werd