BBC-docu: ‘VS subsidieert drugshandel’ (VIDEO)

Oud verhaal: wie een pakje cocaïne koopt draagt bij aan de ellende van de drugshandel. Maar volgens de BBC draagt de Amerikaanse belastingbetaler ook zijn steentje bij. Een documentaire levert keiharde kritiek op de deals met criminelen die de DEA maakt.

Medeplichtig

In de recente documentaire Secrets of Mexico’s Drug War analyseren de makers hoe verschillende Amerikaanse agencies zelf betrokken zijn geraakt bij de handel van het  grootste drugskartel, het Sinaloa-kartel. Ze arresteren dan wel de leiders als “El Chapo” Guzman maar de handel en financiering van hun infiltranten stimuleren de handel. Resultaat: de drugsnetwerken spinnen er garen bij en de Amerikaanse regering is medeplichtig.

Bad guys?

De film gaat ook in op een al jaren lopend ontluisterend schandaal over het Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF). Volgens de documentaire leverden infiltranten van de ATF jarenlang de meeste moderne wapens aan de drugskartels. In één geval gingen 2.500 vuurwapens direct naar een drugskartel. Wat blijkt: de wapenlijn was opgezet door FBI-informanten. ‘I had to ask myself,’ zegt een special agent. ‘Are we the bad guys?