Beatriz Henao uitgeleverd aan VS

Colombia heeft twee weken geleden de Colombiaans-Nederlandse Beatriz Henao uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Henao stond jarenlang op de Interpol-lijst van meest gezochte vrouwen ter wereld nadat ze bij verstek veroordeeld was door de rechtbank van New York voor drugssmokkel. In september 2009 was ze aangehouden in Colombia. Henao gebruikte (onder meer) een Nederlands paspoort en spreekt ook Nederlands. In Colombiaanse en Amerikaanse media is ze aangeduid als ‘De Amfetamine Koningin’.

De 45-jarige politicologe is zou hebben gewerkt in de groep van de Comba-broers, het Colombiaanse Norte del Valle-kartel, waarbij ze met name de internationale relaties regelde. Justitie in de VS verdenkt haar er nu van grote hoeveelheden amfetamine vanuit Zuid-Amerika naar de VS, Spanje en Nederland.

Twee van haar zoons zitten in een Europese gevangenis: Yader C. in Spanje voor een moord en Giovanni H., die waarschijnlijk de Nederlandse nationaliteit heeft, in een Nederlandse gevangenis voor een amfetamine-zaak. Giovanni H., die een andere achternaam heeft dan zijn moeder, werd in Stockholm aangehouden voor amfetamine-smokkel.

Beatriz Henao haalde de Colombiaanse kranten omdat ze in de ‘Goede Herder’-gevangenis van Bogota meedeed aan de miss-verkiezingen in de veteranenklasse (Miss Simpatía). Ze stelde dat nu ze toch in de gevangenis zat, er het beste ‘een aangename tijd kon doorbrengen’.

Ze staat nu samen met andere verdachten van het Norte del Valle-kartel binnenkort terecht voor de rechtbank in New York.

Nadat Wilbur Varela en Don Diego Montoya respectievelijk dood en gevangen waren werd het Norte del Valle-kartel geleid door de broers Luis Enrique en Javier Antonio Calle Serna (de Comba-broers). Beatriz Henao had een familierelatie binnen deze organisatie. Norte del Valle beheerst vooral de westkust van Colombia en doet goede zaken met het Sinaloa-kartel in Mexico.

 

 

{youtube}dIDJUsDgQbw{/youtube}

Zie BBC: Colombia extradites ‘Queen of Amphetamines’ Henao to US.