Bedrag ontnemingen verwaarloosbaar

Het bericht over ontneming van crimineel vermogen deed enkele kritische reacties bij de redactie van Crimesite binnenkomen. Onlangs sloeg minister Ivo Opstelten van Justitie weer eens op de trom over die ontnemingen. Vorig jaar verscherpte Justitie de wettelijke mogelijkheden om crimineel vermogen te plukken en in 2013 werd er volgens Opstelten 91 miljoen geïncasseerd. Een record (50 miljoen in 2012). Het klinkt als heel wat, maar het is niet veel.

Aanfluiting

Een lezer merkt op dat dit bedrag minder dan 3% is van wat er in Nederland aan crimineel geld circuleert, namelijk tussen de 3 en 3,5 miljard euro. Dus Justitie ons wil laten geloven dat 91 miljoen heel wat is en dat is in absolute zin natuurlijk veel geld, maar deze lezer vindt dat relatief 'een aanfluiting'. Toch worden er veel energie en mensuren personeel van de politie en Openbaar Ministerie aan besteed.

Open data

Een kritische lezer suggereert dat de rijksoverheid dergelijke gegevens ook in relatieve zin bekend zou moeten maken bijvoorbeeld op de open data-site van de overheid (deze lezer is niet overtuigd door Opstelten's retoriek, of van andere overheidsdiensten dan Justitie): 'Dan kan de burger namelijk inzien welke ondermaatse prestaties iedere overheidsdienst levert'