Bedreigde Surinaamse journalist beveiligd na handgranaten onder auto

De Surinaamse regering heeft besloten journalist Jason Pinas per direct te beveiligen. Dat heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. Onder de auto van de broer van Pinas werden donderdagochtend twee handgranaten gevonden. Wie de daders zijn is nog onduidelijk.

Spoedoverleg

Tijdens een spoedoverleg met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) garandeerde minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie de veiligheid van de journalist die voor De Ware Tijd schrijft. Volgens minister Ramdin van Buitenlandse Zaken staan de SVJ en de Surinaamse regering aan dezelfde kant als het gaat om persvrijheid.

Internationale imago

Minister Ramdin zegt dat de zaak ook gevolgen kan hebben voor het internationale imago van Suriname. ‘Ik ben gebeld vanuit allerlei ambassades. Dit soort situaties helpen niet om ons imago internationaal te verbeteren. Persvrijheid is de norm van een beschaafde samenleving en een fundamenteel recht; wij nemen actie omdat we ook geschokt zijn.’

Beveiligers Brunswijk

Jason Pinas werd op 14 december door drie beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk tegen de grond gegooid. Hij wilde op dat moment een foto maken van Brunswijk en diens auto. Vervolgens werd door de beveiligers op handhandige wijze zijn telefoon afgepakt. Het OM besloot om de verdachten niet te vervolgen omdat er geen sprake was van letsel.

Beelden

Pinas gaat daar niet mee akkoord en verzoekt het OM om de verdachten alsnog te vervolgen. De advocaat van Pinas wil samen met de SVJ dat het OM beelden van de aanval op de journalist vrijgeeft. De drie verdachten zijn volgens het OM een politieagent en ‘twee ex-leden van het junglecommando’. Zij hebben schuld bekend, maar zijn niet vastgezet.

Onder de auto van de broer van Jason Pinas werden donderdagochtend twee aan elkaar geplakte handgranaten gevonden. Wie de explosieven heeft geplaatst, is nog onduidelijk. De politie en het OM doen daar onderzoek naar.

‘Onveilig’

Volgens Waterkant wordt Pinas momenteel beveiligd en rust de SVJ niet totdat de zaak goed is berecht. ‘Jason wordt beschermd, maar de rest van de journalisten voelt zich niet veilig,’ stelt SVJ-woordvoerder Nita Ramcharan. ‘De SVJ ziet ook liever dat president Santokhi, de vicepresident ter verantwoording roept, en dat de beelden van het voorval worden vrijgegeven.’