Bedreiging burgemeester ‘niet’ om coffeeshop (VIDEO)

De bedreigingen van de Helmondse burgemeester Fons Jacobs en de strenge beveiliging om hem heen stonden los van de opening van een tweede coffeeshop in Helmond. Dat zegt Jacobs zaterdag in een interview in het Eindhovens Dagblad.

Geen link

Hij zegt nog altijd niet te weten uit welke hoek de doodsbedreiging kwam. Jacobs: ‘Twee dingen heeft justitie mij gezegd: het was zeer ernstig en het had niets te maken met de link die in de publiciteit werd gelegd: dat het te maken had met de opening van Carpe Diem, de tweede coffeeshop.

Tegenspraak

Dat is in tegenspraak met uitspraken van zowel het Openbaar Ministerie als locoburgemeester Frans Stienen in 2010. Zij legden een verband met de coffeeshop nadat op 1 december 2010  Jacobs moest onderduiken. Carpe Diem was door Jacobs gesloten na twee aanslagen, onder meer met granaten.

Rijksrecherche

Er was een verdachte van de bedreiging in beeld. Maar in het onderzoek naar deze Sleman L. werd op een anonieme tip en één patroon na, niets gevonden. In het voorjaar van 2013 werd Jacobs verdacht van ambtelijke corruptie bij de vergunningverlening rond coffeeshop Carpe Diem. Van  1 april 2011 tot en met 1 mei 2012 en liep onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie een onderzoek door de Rijksrecherche naar Jacobs. Uiteindelijk leidde dat onderzoek heeft niet tot vervolging.