‘Bedreiging moeder Ros niet van Soerel’

Onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie wordt middels De Telegraaf geprobeerd stemming te maken tegen Dino Soerel en Ali A.. Dat zei hun advocaat Nico Meijering bij het gerechtshof van Amsterdam.

Door @Wim van de Pol

Hij deed dat vrijdagmorgen tijdens de zitting van het hoger beroep in de Passage-zaak in de rechtbank op Schiphol. Soerel zei met ‘grote boosheid’ in De Telegraaf te hebben vernomen dat de moeder van kroongetuige Fred Ros door hem met de dood zou worden bedreigd. ‘Ik distantieer me daar ver van’, zei Soerel, ‘als zij is bedreigd vind ik dat laf’. Nico Meijering begon vervolgens aan zijn hardste aanklacht tegen De Telegraaf tot nu toe. Volgens hem speelt ofwel de politie ofwel het OM onder één hoedje met de krant om zijn bij de rechtbank van moorden vrijgesproken cliënten toch veroordeeld te krijgen. ‘Het OM is hiervoor verantwoordelijk’, zei Meijering.

‘Onverdraaglijk’

De krant beschikte volgens Meijering al enkele dagen nadat het bestaan van de verklaringen van Ros in de rechtszaal was onthuld over diens verhaal. Meijering zei ‘de media-power’ van De Telegraaf ‘onverdraaglijk’ te vinden. Hij zei ook dat de krant probeert ‘het publiek, of erger, de rechters te bespelen’ en wordt ‘ingezet in dit proces’. Waarom heeft het Openbaar Ministerie niet één maal zinsneden van De Telegraaf genuanceerd, zoals: ‘de verklaringen van Ros staan als een huis’ en de moord op Cor van Hout ‘is opgelost’.

Prullenbak

Advocaat-generaal Cynthia de Jong had eerder vrijdagochtend juist gesuggereerd dat het advocaten waren die de verklaringen van Ros hadden gelekt naar de media en had in het algemeen media opgeroepen ‘terughoudend’ te zijn met publiceren. Met zoiets als een ‘mediastrategie’ heeft het OM niets te maken, zei ze. Nico Meijering verwees die opmerking naar de prullenbak. Hij zei in twee gevallen te kunnen bewijzen dat niet een advocaat maar ‘vanuit het onderzoek’ naar De Telegraaf informatie is gelekt. ‘Het kan niet anders’, zei Meijering voor het hof.

Glazenwasser

Fred Ros spreekt over een zekere Willem de Glazenwasser die zou hebben geholpen bij de moord op Cor van Hout. Veel nadere informatie had hij over deze persoon echter niet. De Telegraaf schreef onlangs dat de identiteit van deze glazenwasser was achterhaald. Het zou om de ‘beruchte crimineel Willem B.’ gaan. Hij zou verblijven in een Oostblok-land. ‘Waar komt die informatie nu vandaan? Van een advocaat?’, vroeg Meijering retorisch. Deze kennis komt niet uit het dossier en dus moet die vanuit politie of justitie naar de krant zijn gelekt. ‘Zonneklaar dat dit direct uit het onderzoek komt’, aldus Meijering. Een ander voorbeeld dat Meijering aandroeg is dat De Telegraaf al twee dagen voor de zitting wist dat Ros in een speciale box en vermomd in de rechtszaal aanwezig zou zijn, terwijl de advocaten hiervan nog onkundig waren.

Horloge

Meijering zei ook dat Telegraaf-journalist John van den Heuvel voor de publicatie over ‘de bedreiging’ van de moeder van Fred Ros moet hebben geweten dat dit niets met Dino Soerel te maken had. Volgens Meijering is bekend dat de moeder van Ros door haar zoon – mogelijk onwetend – betrokken is in een oplichting waarbij zij een horloge naar Ros in de gevangenis zou hebben toegespeeld. ‘Betrokkenen zijn gaan informeren bij zijn moeder over de oplichting’, zei Meijering. Volgens hem hebben die mensen niets met zijn cliënten te maken en wisten zowel De Telegraaf als het Openbaar Ministerie hoe dit zat. Meijering zei het kwalijk te vinden dat het Openbaar Ministerie niet uit zichzelf dergelijke berichten bijstelt of nuanceert.

Zie ook:

Einde Passage niet voor lente 2016

OM: lever informatie over leugens Ros (UPDATE)