Bedrijf seksondernemer Jan Bik failliet

Het bedrijf van de seksondernemer Jan Bik is afgelopen week failliet verklaard. Begin november werd uitstel van betaling verleend door de Amsterdamse rechtbank. Toen werd al duidelijk dat het seksimperium alleen gered zou kunnen worden met externe financiers. De grootste schuldeiser is de belastingdienst. Volgens justitie heeft Bik de winst van zijn bedrijf afgeroomd en naar Zwitserland gesmokkeld.

Afgelopen week werd duidelijk dat er geen externe financiers zijn gevonden die het bedrijf van Bik wilden redden. Daarnaast waren er ook geen partijen die het bedrijf over wilden nemen. Het bedrijf van Jan Bik en zijn zoon had elf clubs door heel Nederland, waaronder in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Witwassen

De besloten vennootschap Givolo had grote schulden maar vrijwel geen bezit. Ook draaide het bedrijf al jaren verlies. Daar komt boven op dat Jan Bik en zijn zoon door justitie worden verdacht van belastingontduiking en witwassen.

Begin vorig jaar deed justitie invallen bij Jan Bik en zijn bedrijf. Bik werd op dezelfde aangehouden op Tenerife, waar hij een tweede huis heeft. Ook zijn zoon is aangehouden, in Utrecht.

15 miljoen

Justitie beweert dat de Biks de winst van het bedrijf in eigen zak hebben gestoken. Dat zou ook de reden zijn dat Givolo verlies draaide. Het geld werd naar Zwitserland gesmokkeld en daar op de rekening van een brievenbusondernemingen gezet.

De brievenbusmaatschappijen investeerde het zwarte geld in panden, waar seksclubs van Bik inkwamen. Er werden op die manier 23 panden gekocht voor zeker 15 miljoen.