Amsterdam verliest zaak tegen Hells Angels

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag geoordeeld dat de gemeente niet aannemelijk heeft gemaakt dat het bedrijfspand aan de Humberweg 12 wordt gebruikt voor clubactiviteiten van de Hells Angels. De gemeente had geen dwangsom mogen opleggen voor iedere keer als de Angels zich daar verzamelen. 

Dwangsom

Ook heeft de gemeente onterecht bepaald dat de Stichting Hell’s Angels Amsterdam het pand in strijd met het bestemmingsplan heeft gebruikt als kantoorruimte. Sinds oktober 2012 is de stichting eigenaar van het bedrijfspand en wordt het verhuurd aan twee aan de stichting gelieerde bedrijven. Evenementenbureau BRM Events gebruikt het pand als kantoor en om te vergaderen. Dat is in strijd met het bestemmingsplan vindt de gemeente. De gemeente vindt dat BRM Events onderdeel is van de Stichting Hell’s Angels Amsterdam en daarom heeft de stichting een dwangsom van 20.000 euro per overtreding opgelegd gekregen als feitelijke overtreder en niet als verhuurder.

Voldoende zelfstandig

Maar de rechtbank stelt nu dat het evenementenbureau voldoende zelfstandig opereert naast de stichting. Op de bijeenkomsten en vergaderingen van het bureau komen ook Hells Angels af. In het gebouw heeft een ander aan de stichting gelieerd bedrijf een stalling voor motoren en een werkplaats. Deze worden ook gebruikt door leden van de Hells Angels. Dat er Hells Angels in het pand komen, is voor de rechtbank onvoldoende bewijs om aan te nemen dat er clubbijeenkomsten en horeca activiteiten worden georganiseerd.

Wel heeft de rechtbank geoordeeld dat het evenementenbureau geen kantoor meer mag houden in het pand aangezien dit in strijd is met het bestemmingsplan.

De volledige uitspraak is hier te lezen.