Bedrijfsruimten boeren doelwit criminelen

In de provincie Noord-Brabant is 13% van de boeren wel eens gepolst door criminelen met de vraag of ze een schuur konden huren. Toenemende leegstand in de landbouw biedt criminelen kansen om wietplantages of drugslabs in te richten. Volgens het blad Boerderij durven boeren veelal geen nee te zeggen.

Angst

Boerderij schrijft dat uit angst geen boer openlijk durfde te zeggen dat hij benaderd is door criminelen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 42% van de boeren twijfelt of hij verdachte omstandigheden bij andere boeren bij de politie zou melden. Daarbij speelt ook dat men geen verklikker wil zijn.

Criminelen, vaak representatieve mensen, lopen met hun vragen doorgaans gewoon het erf op en informeren op heel vriendelijke toon. Ook worden er zogenoemde “wietbrieven” rondgestuurd waarin huurbedragen van tienduizenden euro’s voor schuren van bepaalde omvang wordt geboden.

Antieke auto’s

Verder vragen criminelen via bekende van een boer om afgelegen schuren om bijvoorbeeld ‘antieke auto’s in te stallen’. Ook vragen mensen voor ogenschijnlijk legale bedrijven ruimte met criminele motieven. Maar er komen er ook minder vriendelijke types bij boeren langs en ook worden er bedreigingen geuit.

Leegstand op het platteland zal de komenden jaren sterk toenemen. Medio 2032 zullen er nog 24.000 agrarische bedrijven zijn gestopt in Nederland, die 15 miljoen vierkante meter aan leegstaande bedrijfsgebouwen zullen achterlaten.

Tips

Boerderij geeft veiligheidstips voor boeren over het omgaan met de verhuur van bedrijfsgebouwen. Bijvoorbeeld over het noteren van kentekens van vreemde bezoekers en het informeren van de politie. Een andere tip: maak bij het verhuren van schuren de afspraak dat er geen nieuwe sloten op de deur mogen komen.

Een algemene tip uit de Boerderij: bij twijfel geen ‘joa, joa, het zal wel’ zeggen, maar politie bellen.