‘Beelden geven andere kijk op Wallen-vechtpartij’

Een analyse van de camerabeelden van de vechtpartij op de Amsterdamse Wallen waarbij Robert Gerritsen op 3 september op de Wallen om het leven kwam geven aan dat hij en zijn vrienden de agressors waren.

Tien minuten

Volgens Het Parool duurde de vechtpartij uitzonderlijk lang, wel tien minuten. De zes mannen uit Voorthuizen gebruikten veel geweld tegen drie Roemenen. Vijf van hen worden nu vervolgd voor openlijke geweldpleging. Direct na het gebeuren zei de politie nog dat Gerritsen en zijn vrienden juist vredestichters waren in een vechtpartij tussen Oost-Europeanen en een groep lichtgetinte mannen. Dat blijkt na bestudering van camerabeelden niet zo te zijn.

Noodweer

De zes Nederlanders zetten de achtervolging in na een eerste confrontatie op de Oudezijds Achterburgwal. De Roemenen zijn inmiddels door de rechtbank op vrije voeten gesteld. De rechtbank vindt dat hun beroep op noodweer ‘niet als volstrekt onaannemelijk terzijde moet worden geschoven.’ Justitie onderzoekt nog of de hersenbloeding die Gerritsen tijdens de vechtpartij kreeg, werd veroorzaakt door een klap die hij kreeg kort voordat hij buiten bewustzijn raakte.

Zie ook:

Vrienden dodelijk slachtoffer Wallen verdacht

Drie Roemenen gepakt om vechtpartij Wallen