Beelden inval bij Kim Dotcom vrijgegeven

In Nieuw-Zeeland wordt er al maanden over gediscussieerd: was het machtsvertoon waarmee de baas van inmiddels opgeheven downloadsite Kim Dotcom werd opgepakt niet zwaar overdreven? Een lokaal tv-station heeft de beelden van de inval in de villa van Dotcom in handen gekregen. Video na de klik.

In de video is te zien hoe een helikopter bij de villa van Dotcom landt. Direct daarna rennen eenheden naar de deur van de woning. Voor Dotcom was het geluid van de helikopter geen verrassing: ‘We verwachtten die ochtend gasten, en het gebeurt vaker dat die erg vroeg arriveren.’ Maar Dotcom schrok wel van het gebonk op zijn deur. Hij duwde de alarmknop in en vluchtte naar een geheime ruimte in zijn woning.

Maar de politie heeft de bouwplannen van de woning in handen. Desondanks duurt het meer dan tien minuten voordat Dotcom wordt ingerekend. Zijn zwangere vrouw en kinderen zijn dan al gevonden. Dotcom zegt dat hij zijn handen in de lucht heeft gestoken toen de politie de ruimte binnenkwam, maar dat hij desondanks klappen heeft gekregen.

De politie was bij de aanval redelijk zwaar bewapend, maar verscheen niet in volledige gevechtsuitrusting. Dat zou komen omdat het dreigingsniveau ‘laag’ zou zijn. Volgens de FBI was een snelle inval met helikopters nodig om te voorkomen dat er bewijs zou worden gewist.

Volgens Dotcom is dat onzin. De FBI had op dat moment alle servers van Megaupload al ontkoppeld en dus kon niemand meer bewijsmateriaal wissen.

Lees ook:

Het bizarre leven van Kim Dot IL

Kim Dotcom neemt plaat op

Kim Dotcom: naar VS, voor een prijs