Beelden ontmanteling drugslab

Een kat en muisspel tussen drugscriminelen en politie en justitie. Criminelen zijn de autoriteiten vaak een stapje voor bij het maken van grondstoffen voor synthetische drugs. In Noord-Brabant en Limburg werden vorig jaar fors meer drugslabs aangetroffen. Het programma Nieuwsuur maakte beelden van een lab in Hoensbroek. Video na de break.

(Foto: archief)

In de strijd tegen de productie van synthetische drugs worden verschillende grondstoffen verboden, maar criminelen vinden steeds weer nieuwe manieren om die verboden grondstoffen te maken met andere grondstoffen die legaal zijn.

Een goed voorbeeld is de grondstof apaan. Apaan wordt gebruikt voor de productie van amfetamine oftewel speed. Onlangs is het importeren van apaan verboden, maar criminelen hebben weer een nieuwe grondstof, die niet verboden is, gevonden voor de productie. 'Je ziet op deze markt de hele tijd nieuwe stoffen. Het is gewoon een wedloop', zegt Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche, tegen Nieuwsuur.

Het programma Nieuwsuur ging mee met de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) om een drugslab in het Limburgse Hoensbroek te ontmantelen. Daar werd speed gemaakt. Hieronder de beelden.