Behandeling “Staatsliedenbuurt” in oktober

De zaak tegen de verdachten van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam wordt in oktober van dit jaar behandeld. Het verzoek van Adil A. om de zaak af te splitsen is afgewezen. De zaak loopt zeven maanden vertraging op doordat Anouar B. een andere advocaat heeft gekregen.

Door @Wim van de Pol

De levenslang gestraften Adil en Anouar (alias Popeye) maakten een breed glimlachende entree in de beveiligde zaal van het justitieel complex op Schiphol.

‘Goedenmiddag’, sprak Anouar B. op luide toon tegen hof en advocaat-generaal.

‘Meneer B.’, zei de voorzitter van het hof, ‘we hadden u eigenlijk niet verwacht’. De zaak draaide donderdag eigenlijk alleen om een verzoek van Adil A..

‘Ja’, zei B., ‘het was wat later op de middag. Ik had toch niks te doen en ik had de tijd.’

‘Hij bedoelde dat met alle respect’, haastte zijn advocaat Inez Weski zich te zeggen.

Vertraging

In december 2012 werden Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) doodgeschoten in Amsterdam. Volgens de rechtbank door Anouar B., Adil A. en Hamza B. (die in Marokko is veroordeeld). De zaak draait nu al ruim anderhalf jaar in hoger beroep bij het gerechtshof. Weski volgde onlangs advocaat Rutger Lonterman op als nieuwe advocaat van B., die wegens een ‘vertrouwensbreuk’ zou zijn teruggetreden. Weski’s agenda is overvol en ze moet zich inlezen dus loopt de inhoudelijke behandeling, die eigenlijk voor maart was gepland, vertraging op.

Advocaat Bénédicte Ficq van Adil A. had verzocht de zaak van haar client af te splitsen en direct te behandelen. Ficq: ‘Het belang van mijn client prevaleert boven de organisatorische en financiële belangen van het hof. Mijn client ontkent. Het is voor hem psychisch bijna niet te verdragen om weer een jaar extra te wachten. Hij zit vast vanaf januari 2013.’ Adil A. zei: ‘Ik ben er klaar voor. Ik wil snel duidelijkheid’.

Nagerecht

Weski zei niet anders te kunnen dan bezwaar te maken. Zij is bang dat als de zaak van A. eerst wordt behandeld bepaalde conclusies in zijn zaak van invloed kunnen zijn op het oordeel van het hof in die van B.. Weski wil zijn zaak niet als ‘nagerecht’ behandeld zien.

Het gerechtshof besloot het verzoek van Adil A. af te wijzen. De zaak kan vanaf 4 oktober voor de twee verdachten samen inhoudelijk worden bekeken. Dan zou er een vertraging optreden van een ruim half jaar. Waarschijnlijk volgt er dit voorjaar nog een regiezitting waar advocaat Weski onderzoekswensen kenbaar kan maken.

Zie ook:

Hamza B. wil snel naar Nederland

Wat zag Benaouf A. terwijl hij wegrende? (VIDEO)

Heen en weer rijden met een Audi RS4 (VIDEO)