Bredolab netwerk: 4 jaar cel

De beheerder van de Bredolab botnetwerk moet vier jaar de cel in. De 27-jarige Georgy A. uit Armenië creëerde een digitaal netwerk dat ruim 30 miljoen computers infecteerde. Hij kon daarmee onder andere gegevens van internetbankieren aftappen.

Georgy A. zou in 2009 het netwerk hebben opgezet en servers uit Nederland en Frankrijk hebben gebruikt om het virus te verspreiden. Slachtoffers kregen het virus gemaild. Als de bijlage werd geopend was A. in staat om op afstand de volledige controle over een besmette computer te verkrijgen en de instellingen van het systeem te wijzigen of te verwijderen.

A. zou 125.000 dollar hebben verdiend door de geïnfecteerde computers te verhuren aan criminelen. Zij gebruikten het netwerk om spam te versturen of bankgegevens te onderscheppen.

De Armeniër heeft bekend dat hij het botnet heeft opgezet, maar zegt niet te weten dat het door criminelen werd gebruikt. Hij zegt het netwerk aan anderen te hebben uitgeleend, zonder te weten wat zij er mee deden.

A. werd in 2010 gearresteerd nadat de Nederlandse Nationale Recherche 143 besmette Nederlandse servers had afgesloten van het internet.

Lees hier andere berichten over het Bredolab.