Utrechts café moet sluiten om aanwijzingen witwassen (VIDEO)

Café Murk in de Utrechtse wijk Ondiep is gesloten. Burgemeester Van Zanen heeft dit besloten omdat er volgens het landelijk bureau Bibob aanwijzingen zijn dat de eigenaren er crimineel geld witwassen. Het café was voor veel oud-Utrechters een begrip. Het was ooit een vaste pleisterplaats voor Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

‘Ernstig gevaar’

Burgemeester Van Zanen trekt de horeca- en exploitatievergunningen in omdat er volgens hem ‘ernstig gevaar’ is dat de eigenaren die misbruiken, aldus de gemeente. Omdat de horecabestemming van het café blijft mag het weer open als er een bonafide ondernemer de exploitatie gaat doen.

Een burgemeester mag volgens de Wet Bibob vergunningen intrekken als er aanwijzingen zijn voor misbruik door criminelen. Een veroordeling door een rechter is hiervoor geen voorwaarde.

De 73-jarige vader van de eigenaar zegt tegen OndiepTV wel te hebben geweten dat er al een paar jaar een onderzoek van de Bibob liep maar verder geen idee te hebben: ‘ik weet het eerlijk niet’ (zie video onder). Overigens zegt de man al plan te zijn geweest zich terug te trekken. Zijn zoon hoopt nog in gesprek te kunnen met de gemeente om ‘het uit te leggen’. Bewoners zijn een petitie gestart om de gemeente te vragen het café toch open te houden, vanwege de sociale functie die het vooral voor de oudere buurtbewoners heeft.

Cor van Hout

Murk zit al 125 jaar op de Anton Geesinkstraat, niet ver van de “Rode Brug” over de Vecht. Wie vroeger over de brug direct linksaf sloeg belandde op het Zandpad, waar voorheen tientallen prostituees in een serie woonboten aan het werk waren. Die gedoogzone is inmiddels door de gemeente gesloten.

In het boek Holleeders Onderwereld staat beschreven hoe Cor van Hout tot aan zijn dood in 2003 zeer frequent aanlegde bij Murk om een “bakkie” te drinken (geen koffie):

Hij ging graag ‘voor een slokkie’ naar Café Murk in Utrecht. Vriend, chauffeur en lijfwacht Bas of ‘Bassie’ (1957):

‘Dat vond hij gezellige mensen daar. Dan ging hij lekker zitten en ik zat aan het barretje. Daar hadden ze hele lekkere ballen gehakt en zulke kroketten, zo dik. Dat vonden ze prachtig als ik ging bestellen. Dan zei Cor: “Bassie bestel effetjes, bestel effe, dat vinden ze leuk. Nou, dan gingen we nasiballen bestellen. Ik at niet alles op, maar dat gaf ik dan weer weg allemaal. Dan zat ik gewoon lekker aan dat barretje en Cor zat dan lekker met die klanten allemaal aan een biertje.’

De nacht dat er in 2000 in Amstelveen een aanslag op Van Hout werd gepleegd was hij net door Bas vanuit Murk naar huis gebracht.