Bekende Engelsman niet uitgeleverd aan NL

CJ de Mooi, een bekende Engelse tv-persoonlijkheid, wordt niet uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft een Engelse rechter vandaag bepaald. De Mooi had in zijn autobiografie opgebiecht dat hij dertig jaar geleden waarschijnlijk een junkie had doodgeslagen. De Mooi was op verzoek van Nederland in Engeland aangehouden. 

Volgens de rechter in Londen had er geen Engels arrestatiebevel uitgevaardigd mogen worden tegen De Mooi nadat er een Europees arrestatiebevel was uitgegaan.

Quiz

De Mooi, voormalig panellid van de BBC-quiz Eggheads, was 21 september jl aangehouden. Na betaling van een borg van 5000 pond was hij weer op vrije voeten. Wel moest hij 24 uur per dag bereikbaar zijn en mocht hij niet naar het buitenland reizen. Hij zou op 28 november aan Nederland worden uitgeleverd.

Vorig jaar zei het Amsterdamse Openbaar Ministerie aan Britse media dat de zaak was verjaard. Later wilde de politie De Mooi toch horen over de mogelijke doodslag.

Gracht

In zijn vorig jaar verschenen autobiografie schreef De Mooi dat hij in 1988 als dakloze over de Amsterdamse straten zwierf. Hij sloeg op een dag een junkie bewusteloos de gracht in, nadat deze hem eerder had proberen te beroven. De Mooi vermoedde dat de junkie dit niet had overleefd.