‘Bekende’ politie doodgeschoten in Amsterdam (UPDATE)

Even na middernacht is zondag in de Bertelmanstraat in Amsterdam-Zuid een 45-jarige man doodgeschoten. De politie heeft inmiddels bevestigd dat het om Mario Magan Tier (45) gaan, ook wel “Dikke” genoemd. Hij werd in zijn auto gevonden en was door meerdere kogels geraakt.

Rode jas

Tegen AT5 zei een getuige dat er zeven schoten waren gevallen. Volgens de politie was er sprake van één schutter. Er is gezicht naar een ‘Marokkaans uitziende man’ van 1.80 meter. De lange en tengere schutter zou een rode jas aan hebben gehad, meldde Burgernet. Hij is weggelopen in de richting van de Des Présstraat. Op de Marathonweg, even verderop, werd een rode jas gevonden. Daarna zocht de politie naar een man met een zwarte jas.

Cocaïne

Het slachtoffer woonde volgens AT5 in de buurt. Hij werd zittend in zijn auto aangetroffen. Het zijraam aan de bestuurderskant was kapotgeschoten. Mario Magan Tier was van Spaanse komaf en een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij was verdachte in een groot cocaïne-onderzoek dat enige jaren geleden werd gestart door het landelijk parket, en nog wachtte op inhoudelijke behandeling. Dat ging om de import van honderden kilo’s cocaïne via de Rotterdamse haven. Tot de groep Amsterdammers waar hij zaken mee deed behoorde ook Nerlinio “Nekke” Greene, wiens lichaam in 2012 is gevonden in een greppel bij Marbella.

Tuna

De politie heeft de mogelijkheid onderzocht dat Greene de politie tipte over een drugstransport. Een andere theorie is dat de groep rond Magan Tier Greene verdacht van het stelen van een partijtje cocaïne. De naam van de Amsterdams-Turkse crimineel Senol Tuna is genoemd als uitvoerder van de moord. Tuna zelf is in oktober 2011 geliquideerd en in een uitgebrande auto in Noord-Brabant achtergelaten. Mario Magan Tier was een contact van de Amsterdamse crimineel Delano B. en zou ook de vorig jaar doodgeschoten Ali A. en cocaïnehandelaar Samir B. hebben gekend.

Karperweg

De afgelopen maanden zijn in de hoofdstad meerdere doden gevallen door vuurwapengeweld op straat. Vorig weekend pakte de politie in de wijk Nieuw-Sloten vier verdachten op die mogelijk van plan zouden zijn geweest een liquidatie te plegen. Op de nabijgelegen Karperweg in de Stadionbuurt is in maart 2014 de 30-jarige M. el Mayouri (alias MC) doodgeschoten. Hij had de bijnaam MacGyver, of ‘MC’.