Bekendste Deense Hells Angel wordt Bandido

De prominente voormalige Deense Hells Angel Brian Sandberg stapt over naar de Bandidos. Dat heeft hij op Facebook bekend gemaakt. Sandberg zal waarschijnlijk niet tot een chapter in Denemarken toetreden, maar tot een afdeling net buiten de Zweedse stad Malmö. Volgens Deense media zal hij daar een nieuw chapter opstarten. De politie vreest dat dit de spanningen tussen de Bandidos en de Hells Angels weer zal doen oplaaien.

In een interview met de Deense krant Ekstra Bladet zegt Sandberg dat hij zelf contact heeft gezocht met de Bandidos. ‘Ik vroeg of ze iemand zoals ik konden gebruiken’, zegt hij in de krant. Hij zegt dat hij een ‘persoonlijk meningsverschil’ heeft met zijn oude club. ‘Ik snap dat mensen het raar vinden. Het is als toen Michael Laudrup van Barcelona naar Real Madrid overstapte.’

Sandberg bevond zich jarenlang in de top van de Hells Angels. De spanningen tussen de Hells Angels en rivaliserende groepen liepen de afgelopen maanden flink op in Denemarken, maar de clubs zitten weer aan de tafel. De politie vreest dat de overstap van Sandberg de fragiele vredesbesprekingen zal doen opblazen.

Sandberg speelde in de jaren 90 een promonente rol in de oorlog tussen verschillende motorclubs in Kopenhagen, ook wel bekend als de Great Nordic Biker War.  Aan het eind van de jaren 90 werd hij uit de Hells Angels gezet vanwege een slechte reputatie. Na enige tijd werd hij weer in genade aangenomen. Sandberg werd toen de belangrijkste kracht achter de AK81, een club die wordt gezien als de knokploeg van de Hells Angels.

Een paar maanden geleden werd Sandberg dor de rechtbank tot 11 jaar en 10 maanden veroordeeld voor twee pogingen tot moord. In hoger beroep werd hij echter vrijgesproken. Wel werd hij veroordeeld voor een mishandeling, maar omdat hij die straf al had uitgezeten in zijn voorarrest kwam hij per direct op vrije voeten.

Tijdens het proces werd al bekend dat Sandberg uit de Hells Angels was gestapt wegens ‘persoonlijke redenen’. Hij verklaarde later dat hij uit de club was gestapt om meer tijd voor zijn familie te hebben. ‘Ik heb de Hells Angels vanwege mijn 13-jarige zoon verlaten. Het heeft veel met hem gedaan dat ik ben opgepakt en misschien een levenslange gevangenisstraf uit zou moeten zitten’, verklaarde hij destijds.

Lees ook:

Invallen bij Deense motorclubs

Opnieuw arrestaties Deense Hells Angels

Hells Angels gearresteerd voor moordpoging