Bekentenis en ontkenningen in mega-drugszaak

In de mega-drugszaak Maggiora heeft hoofdverdachte Saied H. bekend dat een in 2013 opgerold drugslab bij een seksclub (foto) in Drenthe van hem was. De 33-jarige man uit Meppel ontkent, net als zijn vier medeverdachten, voorbereidingen te hebben getroffen voor het importeren van 400 kilo cocaïne. 

Terwijl Saied H. zich tegenover de politie beriep op zijn zwijgrecht, legde hij voor de rechtbank in Assen wel verklaringen af. Dat meldt RTV Drenthe.

Grote klapper

De 28-jarige Ivo J. heeft tegenover de politie belastend verklaard over onder andere Saied H. en Mel E. (34). Volgens hem hadden de verdachten eind 2014 en begin 2015 88 kilo coke geïmporteerd uit de Dominicaanse Republiek en wilden ze daarna met 400 kilo een grote klapper maken. Volgens Saied H. zijn de verklaringen van Ivo J complete onzin: ‘Hij heeft ons allemaal genaaid. Ivo was mijn beste vriend; ik weet niet waarom hij dit heeft gedaan. Hij maakt mij in zijn verklaringen een boze man van twee meter lang en twee meter breed, maar niemand hoeft bang voor mij te zijn. Wij zijn geen gangsters of zo.’

Loslippigheid

J. wordt inmiddels door justitie beveiligd, omdat er vorig jaar informatie bij de politie is binnengekomen dat H. hem wilde laten liquideren vanwege zijn loslippigheid tegenover de rechercheurs die het onderzoek draaien. J., zelf ook verdachte in de Maggiora-zaak, staat vandaag terecht achter gesloten deuren. Naast Saied H, stonden donderdag Mel E. (34), Kamal A. (33), Hassan H. (53) en Willem S. (43) terecht voor het voorbereiden van de import van 400 kilo cocaïne.

Seksclub

Saied H. bekende dat hij het drugslab had gerund, dat in 2013 werd gevonden in een schuur naast seksclub De Boerderij in Nijeveen. Mel E., eigenaar van de club en de schuur, wist er volgens H. niks vanaf. H. tegenover de rechtbank: ‘Ivo en ik hadden het geregeld en we hebben Mel er buiten gehouden. Wij hebben iemand geregeld die er drugs ging maken. Ik wilde geld verdienen.’ Uiteindelijk zou hij met het lab slechts 3.000 euro hebben verdiend, aldus Saied H.

Meer bij RTV Drenthe.