Bekentenis in 33 jaar oude vermissingszaak

Een verdachte van de vermissingszaak van Etan Patz, die 33 jaar geleden in New York verdween, heeft bekend. Hij zegt dat hij de zes jaar oude jongen heeft meegelokt en in een kelder heeft gewurgd.

Patz is een van de bekendste vermiste jongens in Amerika. Hij verdween in 1979 toen hij voor het eerst alleen naar zijn schoolbus liep. In de jaren 80 was hij het eerste vermiste kind dat op melkpakken verscheen, iets wat nu regelmatig gebeurt.

De doorbraak komt een maand na een zoektocht van de politie in een kelder in de wijk Soho in Manhattan. Daar werd vier dagen lang gegraven, maar er werden geen menselijke resten gevonden.

Volgens de politie van New York werd de man al eerder verdacht de jongen te hebben vermoord. Hij werkte in een winkel die een paar straten van Etan’s huis was gevestigd.

De toen 19-jarige verdachte zou Patz hebben meegelokt door hem een blikje frisdrank te beloven. Nadat hij de jongen in de kelder van de winkel waar hij werkte had gewurgd, heeft hij het lichaam in stukken gesneden en in zakken bij het vuilnis gezet.

Tegenover familieleden zou de verdachte al eerder hebben bekend dat hij een kind heeft vermoord. Hij noemde de naam van Etan Patz daarbij niet. Na de zoektocht in de kelder zou een familielid contact hebben opgenomen met de politie.

Sommige rechercheurs twijfelen aan de bekentenis. Het is vandaag precies 33 jaar geleden dat Etan Patz verdween. Dat vegroot de kans dat de agenten die aan de zaak werken, in de verleiding komen om de verdachte onder extra grote druk te zetten.

In het verleden richtte het onderzoek zich voornamelijk op Jose Antonio Ramos, de vriend van Etan’s oppas. In 2001 liet Etan’s vader de jongen doodverklaren zodat Ramos strafrechtelijk kon worden vervolgd. Dat is uiteindelijk nooit gebeurd.

Ramos is later veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor de mishandeling van een ander kind. Volgend jaar komt hij op vrije voeten. Hij ontkent dat hij iets met de vermissingszaak van Etan heeft te maken.