Bekentenis in moordzaak herzien

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek ingediend in de moordzaak van de Groningse Maja van Vloten (49) op 13 september 1994. Deze cold case-zaak werd in 2005 opgelost nadat de 52-jarige Libanon-veteraan Karel van O. zich bij de politie meldde en bekende dat hij de moord had gepleegd. Hij werd veroordeeld op basis van de bekentenis, daderkennis en een dna-spoor, wat niet geheel matchte, tot acht jaar cel en zat die straf ook uit.

Maar Dick Gosewehr en Harrie Timmerman, twee oud-politiemensen van het Groninger korps geloofden niets van de bekentenis, namen de zaak in onderzoek en legden deze voor aan advocaat Knoops, met goedvinden van Van O.

Maar waarom zou iemand een moord bekennen als hij die niet gepleegd heeft? Gedragsdeskundigen die Van O. hebben onderzocht hebben nu vastgesteld dat Van O. mogelijk getraumatiseerd was door zijn oorlogsverleden en mogelijk een hersenbeschadiging had. Forensisch psycholoog professor Merckelbach schrijft in het herzieningsverzoek dat het verleden van Van O. mogelijk heeft geleid tot een valse bekentenis.

Sommige verklaringen van Van O. uit 2005 kloppen ook niet. Zo zei hij Van Vloten drie keer te hebben gestoken terwijl ze op haar rug in bed lag. Maar de vrouw was bijna dertig keer gestoken, met name in de rug.

Lees de Groninger misdaadverslaggever Mick van Wely erover. Hier de site van Dick Gosewehr. Rechtbankverslaggever Rob Zijlstra woonde in 2005 de zittingen in de zaak bij.