‘Bekentenis’ Joran leidt niet tot doorbraak

De zogenaamde bekentenis die Joran van der Sloot dit voorjaar deed op de verborgen camera van RTL heeft niet geleid tot een doorbraak in het onderzoek. Er is in de afgelopen maanden geen contact geweest tussen het OM en Joran van der Sloot in Peru, vertelt officier van justitie Eric Olthof desgevraagd aan Crimesite.

Door Vincent Verweij

In maart van dit jaar ontstond ophef over een gesprek dat Joran van der Sloot had met misdaadverslaggever John van den Heuvel in de Challapalca gevangenis in Peru. Hij zei over de verdwijning van Natalee Holloway: ‘Ik heb tegen Justitie altijd gelogen, nooit de waarheid verteld. Ik heb 101 verhalen kunnen verzinnen’. Ook leek hij een schuldbekentenis te doen.’Ik ben schuldig en dat accepteer ik.’

Van der Sloot suggereerde dat hij de volledige waarheid over Natalee zou willen vertellen, als hij het restant van zijn straf in Nederland zou mogen uitzitten. Hij zou dan een beroep doen op het WOTS-verdrag, dat overplaatsing naar een Nederlandse cel van gevangenen in buitenlandse gevangenissen mogelijk maakt.

Niets gehoord

Maar de Arubaanse officier van justitie zegt dat er nog geen formeel verzoek van Joran is binnengekomen:

Ik heb geen enkel document gezien waaruit blijkt dat hij een verzoek tot overplaatsing heeft gedaan. Ik heb uberhaupt niets meer van Van der Sloot gehoord. Ik heb het interview gezien op tv en daar is het bij gebleven. Er is vanuit ons geen contact met hem gezocht want er zaten onvoldoende aanknopingspunten in voor nader onderzoek. We konden er gewoon niets mee.

Manuscript

Joran vertelde in de uitzending ook een manuscript te hebben geschreven van een boek, waarin hij ‘ware verhaal’ van Natalee’s verdwijning zou vertellen. Het manuscript zou hij hebben gestuurd naar dr. Mary Hamer, een Amerikaanse arts die hem al jaren financieel ondersteunt. Op de vraag of het Arubaanse Openbaar Ministerie een onderzoek heeft gelast naar dat manuscript, bijvoorbeeld door de FBI via een rechtshulpverzoek, wil Olthof geen commentaar geven. ‘Daar doe ik geen mededelingen over.’ Mary Hamer was onbereikbaar voor commentaar.