Brit bekent verkrachting waar NL’er voor vast zit

Een Brit heeft bekend een vrouw te hebben verkracht waarvoor een Nederlander is veroordeeld in Spanje. De Nederlander, Romano van der Dussen, zit al bijna twaalf jaar in Spanje vast voor het misdrijf. Het dna-materiaal in de zaak matchte ook al met het dna van de Brit.

De advocaat van Van der Dussen hoopt nu met de bekentenis definitief aan te kunnen tonen dat haar cliënt ten onrechte is veroordeeld. Dat meldt de Volkskrant. De advocaat, Rachel Imamkhan, heeft tweeënhalf uur met de Britse Frankland-gevangenis gesproken met de Brit. Deze Mark Dixie heeft in dat gesprek bekend dat hij in 2003 de vrouw heeft verkracht.

Volgens advocaat Imamkhan heeft Dixie de verkrachting bekend omdat hij de gedachte dat er iemand onterecht vastzit, ‘ondraaglijk’ vindt.

Dna-match

De Volkskrant zag de verklaring van Dixie in. Die bestaat uit handgeschreven antwoorden op schriftelijke vragen die de advocaat de Brit voorlegde. Dixie ondertekende die verklaring, en stelt bereid te zijn om te komen getuigen in de rechtszaak tegen Van der Dussen als die wordt heropend.

Het dna van Dixie werd eerder al met het dna-materiaal in de zaak vergeleken, nadat Dixie werd gearresteerd voor de moord op een Brits fotomodel. Dat leverde een match op in deze verkrachtingszaak, maar de Spaanse justitie oordeelde dat de dna-vergelijking niet betrouwbaar genoeg was. Daarom hebben de Spanjaarden na lang aandringen van de advocaat zelf speeksel afgenomen voor een eigen onderzoek. Dat is nog niet afgerond.

Drie verkrachtingen

De Nederlander werd voor drie verkrachtingen veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij heeft daarvan inmiddels bijna twaalf jaar uitgezeten. De Brit heeft in één van de verkrachtingen bekend, van de andere twee kan hij zich niets herinneren. De Spaanse justitie is er altijd vanuit gegaan dat het om één dader ging.

Van der Dussen is veroordeeld nadat hij door de slachtoffers werd herkend in een stapel foto’s met mogelijke daders. Ook werd hij herkend in een Osloconfrontatie, waarin een getuige of slachtoffer de dader moet aanwijzen uit een rijtje personen. Deze confrontatie is mogelijk niet goed uitgevoerd, omdat van der Dussen als enige Noord-Europeaan tussen Spaanse mannen stond.

De Nederlander heeft de andere twee verkrachtingen niet kunnen plegen, stelt zijn advocaat, omdat hij toen op een andere plaats was dan waar de verkrachtingen plaatsvonden. Dat zouden twee vrienden kunnen bevestigen.

Zie ook:

Nederlander 11 jaar onschuldig in cel