Bekentenissen in Drentse moordzaken

In de onderzoeken naar de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo hebben de twee verdachten een volledige bekentenis afgelegd. De verdachten lijken hun slachtoffers te hebben willen beroven, aldus het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. Op aanwijzing van een van de verdachten is in een bos bij Hoogeveen een vuurwapen gevonden.

Onderzoek

Uit onderzoek aan het wapen moet blijken of dit inderdaad het vuurwapen is waarmee Berend Smit om het leven is gebracht. Verder past het dna-profiel van één van de verdachten in de dna-sporen die zijn aangetroffen op de plaatsen delict. Het gaat om de volgende plaatsen delict: de woning van het echtpaar uit Exloo en de plek op het Dwingelderveld waar het lichaam van Berend Smit is aangetroffen.

Afluisteren

De verdachten bevinden zich in voorlopige hechtenis. De mannen van 28 en 29 jaar uit Hoogeveen, werden op maandagavond 3 maart 2014 aangehouden door de politie. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat zij informatie deelden uit beide onderzoeken. Op een gegeven moment kwam er zoveel informatie binnen bij het onderzoeksteam dat de officier van justitie het bevel gaf tot aanhouding van de verdachten.

Pro forma zitting

Het onderzoek is nog niet gereed voor inhoudelijke behandeling, daarom is er op 3 juni 2014 een pro forma zitting bij de rechtbank in Assen. De nabestaanden zijn inmiddels geïnformeerd over dit bericht door de familierechercheurs.