Beklag om ‘pesterijen’ in PI Zuyder Bos (UPDATE)

De advocaat van Hüseyin Baybasin zegt dat sommige gevangenisbewaarders haar cliënt voortdurend het leven proberen zuur te maken. Baybasin is maandag volgens haar geheel onrechtmatig twee dagen in isolatie geplaatst.

Door @Wim van de Pol

Eén van de bewaarders in kwestie is Jan. Dit is de man die eind vorig jaar in de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard een kip dood schopte. Deze Jan zou zich daarna hebben laten ontvallen, tegen gedetineerden en bewaarders, dat hij de kip ‘voor de lol’ een schop had gegeven. Volgens advocaat Adèle van der Plas is Jan werkzaam op afdeling C0, de afdeling waar onlangs een gedetineerde overleed en die in Zuyder Bos bekend staat als het ‘hasjcafé’, omdat drugs kopen daar eenvoudig zou zijn.

Gekke bekken

Jan en anderen komen regelmatig op bezoek in de keuken/recreatieruimte van afdeling E0. Op die afdeling zitten veel zeer lang of levenslang gestraften zoals Baybasin. Jan heeft heeft daar niets te zoeken en mag daar volgens Van der Plas niet komen. Van der Plas:

Als Jan mijn cliënt ergens tegenkomt verspert hij hem steeds de weg en gaat hij gekke bekken trekken en rare bewegingen maken om leuk te zijn maar vooral om mijn client te provoceren. Andere bewaarders excuseren zich daarna tegen Baybasin.

Roeiapparaat

Baybasin verzorgde tot eind vorig jaar een moestuintje dat werd vertrapt door bewaarders. Hij is sinds het doodschoppen van de kip uit protest niet meer buiten geweest. Hij zit iedere ochtend even voor 08.00 op een tamelijk luidruchtig roeiapparaat dat in de recreatieruimte staat opgesteld. Hij doet dan altijd de deur van de keuken dicht om de andere gedetineerden niet wakker te maken. Volgens Van der Plas wandelde Jan afgelopen zondagochtend de ruimte binnen, hoewel hij daar niets te maken had, en daar eigenlijk niet mocht komen. Van der Plas:

Hij hield zijn voet tussen de deur maakte weer gekke bekken naar mijn client en deed de geluiden van het roeiapparaat na. Baybasin vroeg hem of hij de deur wilde sluiten. Hij deed dat niet en toen vroeg mijn client aan andere bewaarders of ze de deur wilden dichtdoen. Dat deden ze.

De twee aanwezige bewaardes hebben in hun rapport deze gang van zaken bevestigd. Ze hebben niet bevestigd dat Baybasin tegen bewaarder Jan ‘asshole’ zou hebben gezegd. Jan heeft geprobeerd via de piket-directeur Baybasin een straf te laten opleggen. De piket-directeur heeft dat geweigerd.

De volgende ochtend heeft de onder-directeur Cees Poel Baybasin toch een straf van twee dagen isolatie opgelegd, aldus Van der Plas. Poel gaf toe dat Baybasin niets anders had gezegd dan ‘can you close the door, please‘. Volgens Van der Plas heeft Cees Poel daarna op de afdeling van bewaarder Jan (C0) laten weten: ‘het is me gelukt’.

Baybasin is in beklag gegaan.

Schreeuwen

Volgens Van der Plas is Jan deel van een klein groepje bewaarders dat haar client speciaal doelwit lijkt te maken van pesterijen. Als hij wil telefoneren wordt hij soms door hen gehinderd, zegt ze. Hem zou soms de toegang tot het telefoonkamertje worden geweigerd, ook als het kamertje vrij is en als hij een afspraak hiervoor heeft gemaakt. Als hij aan het telefoneren is schreeuwen deze bewaarders soms expres heel hard in zijn buurt, aldus Van der Plas.

Momenteel loopt er bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek van de levenslang gestrafte Baybasin. Het is nu vijf jaar geleden dat het verzoek werd ingediend.

De laatste berichten over Baybasin:

Beklagcommissie stelt Baybasin in het gelijk

Anatomie van een celinspectie in PI Zuyder Bos

Van der Steur wil hervorming telefoontap-bedrijf

Hoogleraar: ‘Manipulatie Baybasin-taps is zeker’

Baybasin-affaire heel dichtbij apotheose (VIDEO)