Belangenverstrengeling dreigt in nekklemzaak

De meeste politieagenten die moeten getuigen in de zaak rond de dood van Mitch Henriquez hebben een advocaat bij hetzelfde kantoor als de agenten die verdachte zijn in de zaak. Henriquez overleed in juni nadat er een nekklem bij zijn aanhouding was gebruikt. De nabestaanden vrezen dat de advocaten met de getuigen en de verdachten één verhaal in elkaar hebben gedraaid.

Dat meldt RTL Nieuws. In de zaak heeft het OM vijf politieagenten als verdachte aangemerkt. Zij worden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Daarnaast zijn 31 agenten verhoord door de rijksrecherche. Daarvan hebben 21 getuigen een advocaat bij hetzelfde kantoor als de vijf verdachten.

‘Verhaal in elkaar gedraaid’

Een groot probleem, vindt Gerald Roethof, advocaat van de nabestaanden. ‘Hier wordt straks niet aan waarheidsvinding gedaan. Hier wordt een verhaal gecreëerd’, zegt hij tegen RTL Nieuws. Ook zijn collega Richard Korver maakt zich zorgen. ‘Het wekt op z’n minst de schijn van sturing van bovenaf. En dan kun je toch echt niet meer spreken van enig objectief te nemen onderzoek.’

Het advocatenkantoor, Sjöcrona en Van Stigt, ontkent dat er sprake is van belangenverstrengeling. ‘Bij alle zaken die bij ons kantoor in behandeling zijn wordt telkens beoordeeld of zich tegenstrijdige belangen kunnen voordoen’, aldus het kantoor in een reactie.