Drugsteam Suriname plotseling opgeheven (UPDATE)

In Suriname is van de één op de andere dag het politieteam dat grote drugsonderzoeken draait opgeheven. Het gaat om het team dat onder meer de drugs-duikboot onderzocht en andere zaken over de smokkel van cocaïne.

Duikbootkwestie

Volgens Surinaamse media gaf minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie aan waarnemend korpschef Roberto Prade opdracht om het team te ontbinden. De reden voor de opheffing is niet gegeven. Een Surinaamse bron suggereert aan Crimesite de mogelijkheid dat het te team te succesvol was en dat bepaalde kringen daar niet blij mee waren.

Er loopt in Suriname een corruptieonderzoek waarin verschillende leden van een ander politieteam verdacht waren.

De waarnemend korpschef gaf aan dat het onderzoek in de duikbootkwestie zo goed als afgerond is en dat als er behoefte is een nieuw team kan worden benoemd. Het werk van het anti-drugsteam kan volgens de politiechef ook door andere medewerkers worden gedaan.

De leden van dit team hebben de vorige week van Prade te horen gekregen dat zij voortaan op verschillende afdelingen ingezet zullen worden.

Aparte status

Het opheffen van het multi-gedisciplineerde team is zeer opmerkelijk omdat er via Suriname veel cocaïnehandel verloopt en het team als een krachtig instrument van de politie werd gezien. Het team had vanwege de gevoelige aard van de onderzoeken een aparte status. Het rapporteerde rechtstreeks aan de top van het Openbaar Ministerie, in casu de Procureur-Generaal van Suriname.

Zie ook:

Nederlander met 1400 kilo coke gepakt

Douane nam 19 miljoen euro uit Suriname in beslag (UPDATE)

Drugs in balken onder containers Suriname