Belangrijke drugsbaron Colombia gepakt

De Colombiaanse drugsbaron Daniel Barrera, alias El Loco, is dinsdag gearresteerd bij een undercoveractie in Venezuela. Dat meldt de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Volgens hem gaat het om de belangrijkste arrestatie in jaren. Aan de undercoveractie namen naast de Venezolaanse drugspolitie ook de CIA en Britse inlichtingeneenheden deel.

De laatste weken werd de druk op ‘El Loco’ opgevoerd. Er werden 36 leden van zijn kartel opgepakt en er is zeker vijf ton cocaïne onderschept. Door de Amerikaanse en Colombiaanse autoriteiten zijn enkele miljoenen uitgeloofd voor de gouden tip die naar Barrera zou leiden. Het is niet duidelijk of hij is opgepakt naar aanleiding van een tip en of het bedrag wordt uitgekeerd.

Barrerea werd uiteindelijk gearresteerd in een telefooncel. Het was niet gemakkelijk om de drugsbaron te vinden omdat hij meerdere operaties heeft ondergaan om zijn uiterlijk te veranderen. Hij maakte gebruik van zeker drie verschillende identiteitspapieren.

Barrera begon als tussenhandelaar in chemicaliën en cocaïnepasta. Die kocht hij onder meer van de linkse rebellenbeweging FARC, waarmee hij nauwe banden onderhoudt. Hij leverde voornamelijk aan rechtse paramilitaire groeperingen. Later liet hij zelf cocaïne maken. Om dat te exporteren, maakte hij gebruik van zijn goede contacten in Venezuela, dat hij volgens de Amerikanen gebruikte als ‘opslagloods’.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten verscheepte het kartel van Barrera elke maand zeker tien ton cocaïne naar Mexico in opdracht van het Sinaloa-kartel en Los Zetas. De laatste tijd richtte zijn organisatie zich ook op Europa, waarbij Nederland een belangrijk doorvoerland was.

President Santos claimt dat Barrera de laatste grote Colombiaanse drugsbaas op vrije voeten was. De laatste jaren werden veel topmannen van Colombiaanse drugskartels opgepakt. Toch is het maar de vraag hoeveel effect deze arrestaties hebben: alle posten worden direct weer ingevuld.

Lees ook:

Steeds meer aandacht voor El Loco

Huurmoordenaar dood in Argentinië

Elf piloten van drugskartel aangehouden